12 март 2008

Париж: Какво да видим

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Париж, Франция

Този пътепис е своеобразно продължение на Съветите за пътуване до Париж, които можете да видите тук>>>


В тази част на нашия разказ ще споделим впечатленията си от Париж.
Първото нещо, с което един турист трябва да разполага в този град е ...... естествено карта на града. Следват карта на метрото, раница, удобни обувки и издържливост.Според дните, които ще пребивава човек и това, което желае да разгледа най-добре е да така да си планира туровете, та да не губи никакво време. Все пак в Париж има адски много неща за разглеждане.

Ние си бяхме планирали туровете по дни и в близост един до друг, така че да не се губи особено време.

Първи ден:

Notre Dame de Paris

Една наистина величествена сграда в готически стил. Строена е в продължение на около 200 години. И няма как иначе да е. В момента, в който човек се приближи до нея, разбира как във всеки детайл е отделено максимално внимание. Входът е свободен. Плаща се за кулите, където е страхотно. Да се разгледат също съкровищницата и криптата.




Кулите на Нотр Дам

Фасадата на Нотр Дам


Conciergerie

Внушителен дворец, изграден върху основите на кралска резиденция в града. По-късно, по време на френската революция, тук са били хвърляни затворниците, включително кралица Мария Антоанета.

Louvre

Едва ли има нужда от представяне. Много голям и сложен за разглеждане-представлява един огромен лабиринт, в който обаче има безценни неща. Най-известните-Мона Лиза, Венера Милоска, Крилатата Нике и други. За да се разгледа обстойно ви трябва един ден.

L'Arc de Triomphe

Изградена на кръгъл павиран площад, на който се събират общо 12 булеварда, включително и Шанз Елизе. Под нея е гробът на незнайния войн, до който гори вечния огън, напомнящ за загиналите за Франция. Можете да се качите най-горе по тесни стълбички, откъдето се открива внушителна гледка и ще разберете, че Осман е бил гениален архитект.

Триумфалната арка


Втори ден:

Хубава готическа катедрала, в която често се провеждат концерти за камерна музика. Според мен може и да бъде пропусната.


Латинският квартал


След като преминете на юг от Нотр Дам, започва и този квартал. Много оживено и красиво. Има много ресторанти с различна кухня на много прилични цени. Оттук може да се купят и хубави сувенири.

Pantheon

Шедьовър на Суфло, посветен на Сент Женевиев. По време на революцията става Пантеон, в който са положени тленните останки на известни французи-Волтер, Юго, Зола, Дюма-баща и др. Прекрасна архитектура.



Люксембургските градини

Чудесно място да отпочинете при хубаво време.



Musee D'Orsay

Бивша гара, превърната в разкошен музей, в който са изложени произведения на импресионисти, творили в периода 1848-1914 г. За мен лично е един от най-красивите музеи, които посетих там. Могат да се видят картини на Моне, Мане, Тулуз Лотрек, Дега, Реноар, Ван Гог и много други.


Трети ден:

La Tour Eiffel

Не знам защо, но винаги съм си представял Айфеловата кула малко по-различно, по-величествено. Не че не беше, ама не е това, което очаквах. Трябва да се има предвид, че стават огромни опашки. Ние лично отидохме в 09,00 часа-половин час преди да отворят и вече имаше около 50 човека. Точно след час станаха около 300 чакащи. Три от четирите основи се използват за качване. Една от тях е за качване пеш до втория етаж. Отгоре се открива красива гледка.

Les Invalides

Най-известните неща тук са Музеят на армията и гробът на Наполеон. Зад тях има много красива градина.

Градината зад Инвалидите


Musee Rodin – Музеят Роден

Гениален скулптор. Много неща за разглеждане-Вратата на Ада, Адам и Ева и естествено най-известната скулптура-Мислителят. Има произведения и на Камий Клодел-любовница на Роден.

Centre Georges Pompidou: Центърът Помпиду

е музей на модерното изкуство. Според някои писания е по-посещаван дори от Лувъра. За нас специално е безумна простотия. Влязохме за 15 минути и излязохме. Освен оригиналната архитектура на сградата, няма нищо, което да си заслужава да се разгледа.


Четвърти ден:



Chateau de Versailles: Дворецът Версай.

Пътува се до там с RER C около 40-50 минути. Величествена сграда с прекрасни градини. Построен от Луи ХІV, който е искал да демонстрира своето величие. В него са живяли кралете на Франция от 1661 г. до 1789 г. Разглежда се последователно, като се влиза от зала в зала. Интересни са-Огледалната зала, Стаята на краля, Стаята на кралицата Мария Антоанета /зад нейното легло е вратата, през която е избягала за да не я линчува народа, след прословутата си фраза: "Щом нямат пари за хляб, да ядат пасти!..."/.

Версай

Пред двореца има разни чернокожи, които продават сувенири на добра цена.



Musee Picasso-Музеят Пикасо

Там са изложени негови творби от периода, когато е живял и творил в Париж.


Пети ден:


Sacre Coeur-Базиликата Сакр Кьор

е много красива. Качвайки се нагоре, те спират едни негри и ти показват една прежда. Добре е човек да ги подмине. Впоследтвие разбрахме, че всъщност тази прежда ти я слагат на ръката и започват да плетат гривна за около 2 минути. Накрая ти казват да им дадеш 10 евро. Естествено няма как да им откажеш.
Отстрани базиликата по малки тесни улички се стига до площада на художниците с хубави заведения. В близост е къщата на Салвадор Дали.
Под Сакр Кьор има много магазини за сувенири. Според нас, тук са най-евтини. Кварталът изглежда малко непривлекателно, тъй като е мръсно и има доста емигранти-араби, африканци и други.
Place Pigalle и Moulin Rouge-Само две думи: Интересно е!!!


Шести ден:

Defense -Кварталът Дефанс

е ситито на Париж. Има много модерни сгради на банки и големи фирми. Тук е разположена Голямата Арка, от която при ясно време като погледнеш, погледът ти минава през Триумфалната арка и стига до Арката Карусел пред Лувъра.

Place de la Concorde, L' Opera, Place Vendome, Galeries Lafayette

Все места, които трябва да се посетят

Place de la Concorde

Останаха и неща, които искахме да посетим /например Дисниленд и Музеят Гревен/, но за тях не остана време. Може би от двете части на статията става ясно, какво е предимството на индивидуалното посещение на Париж пред груповото.

Автори: Юри и Венцислава Печански
Снимки: Авторите

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Гласувайте за този пътепис:

Блог класацията на България

1 коментар:

Анонимен каза...

Yes beautiful city