21 септември 2007

Париж - едно огромно разочарование

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Париж - едно огромно разочарование>>>

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Гласувайте за този пътепис:

Блог класацията на България

33 коментара:

Анонимен каза...

Живяла съм Париж, затова имам мнение за този град - това е един от най-красивите и романтични места по света, НО е важно да знаеш френски и да имаш време да го опознаеш (времето всъщност никога не е достатъчно)! Във връзка с горната публикация ще цитирам мой познат: На такива като Вас, госпожо не трябва да им се разрешава да пътуват на запад от желязната завеса. Защото в главите Ви тя все още съществува!
За всички останали, не пропускайте това място и дано да имате възможност да останете по-дълго!

Unknown каза...

Дамата си изкарва лошите чувства от България Еър на Париж и франсетата. Не знам какво е очаквала, но Hard Rock Cafe НЕ Е "класно заведение".

Анонимен каза...

Дайте да убием всички емигранти в Париж, да не загрозяват забележителностите.Не знам, дали да се смея или плача на написаното от госпожата. Париж е прекрасен град, но трябва да си наистина широкоскроен, за да го разбереш.

Анонимен каза...

Неграмотна и озлобена жена...Какво общо има лошото обслужване на Bulgaria Air(което е добре известно на всеки, който поне веднъж е летял) с Париж? В пътеписа няма и две думи за това, което би интересувало всеки поне средноинтелигентен човек - имало било неква архитектура и забележителности, но на мадам й нямало куфара и тази драма изчерпва всичко!!!
И докато се държите като американски туристи,които отказват да проумеят, че не са си у дома и те трябва да се да се съобразяват с домакините, а не обратното - ще получавате такова отношение. Очевидно това заслужавате. Госпожата не можела да си поръча от менюто на френски - смях, смях!
А правописът е под всякаква критика, за стил да не говорим. Изказването "Около нас се разхождаха само черни и жълтурки, белите хора бяха само туристи" няма да коментирам - простотията говори сама за себе си. Аман от комплексирани простаци, видели се веднъж в пари.

Анонимен каза...

Който няма очи и душа, да му мисли!

Анонимен каза...

Ама че мрънкало. Направо е ужасна!

Стойчо каза...

Колеги, пуснах тази публикация с цел да се види интересно мнение, а не да се минава на лични нападки - последното е изключително грозно занимание, особено, когато си анонимен.
Нямам представа как е в Париж - и затова всякакви мнения са интересни, но това не значи че трябва да се минава на лични квалификации (между другото, една приятелка-французойка, беше на подобно мнение за Париж - е, без детайлите за Bulgaria Air).
За правописните грешки - вече казах, че съм кирилизирал мейла с помощта на софтуеър и да не намирате маана за това!

Стойчо каза...

Още нещо: Ще бъде прекрасно, ако тези от вас, които са били в Париж, да напишат алтернатовна дописка - мястото за публикуване е осигурено, стига статията да бъде интересна и/или забавна

Анонимен каза...

Стойчо, ами не виждам кое точно му е интересното на това мнение, съжалявам. И в него има не повече от 8 реда, които наистина се отнасят да Париж - на мен също би ми било интересно да прочета нечии впечатления (била съм във Франция, но не и в Париж). Обаче тук такива няма - има едно безконечно мрънкане и тотален негативизъм. На фона на толкова много други интересни и колоритни пътеписи в този блог...контрастът е дразнещ.
А колкото до личните нападки...нямам никакви скрупули да нарека озлобен и комплексиран всеки човек, който си позволява да използва израз като "жълтурки"...каквото повикало - такова се обадило.

Анонимен каза...

Първото нещо, което ме шокира беше това за жълтурките. Подкрепям мненията на болшинството хора по-горе - ограничена и озлобена жена...

Анонимен каза...

"Нека хората прочетат, че според някои Paris е една много прехвалена дестинация и, че не всичко в действителност изглежда така, както го описват в списанията."

мисля, че това е съвсем точно.

Анонимен каза...

@cx - всеки има право на мнение. Ама да имаше поне някакви конкретни доводи или доказателства освен random ranting, a? Друг популярен блогър преди време също беше писал за посещението си в Париж, също не беше припаднал във възторг - ама коментарът му беше подробен и забавен.А ти самият бил ли си в Париж? (Френски подозирам, че не знаеш.)
Btw,Стойчо, това ме подсеща -защо не говориш с pro_01 да поместиш неговия пътепис от Париж, щом търсиш и други писания по темата? http://blog.thedezine.com/pro/?p=1099#more-1099
Той едва ли ще има нещо против.

Анонимен каза...

Относно изказванията на ДАРИНА искам да коментирам следното:
Госпожо, че знаете френски - явно знаете, но впечатленията Ви от Франция не могат да бъдат отнесени и към Париж (щом не сте го посетили). Провинцията е доста по-различна от самия Париж. Напълно нормално е хората да си ходят по света, щом си имат парички и си знаят английски и също нормално е менюто в ресторантите да не е написано само на местния език. Това прави ли хората простаци??? По скоро французите са като коне с капаци и се инатят и не искат да говорят английски.

Анонимен каза...

@анонимен:Първо, не бих нарекла Страсбург точно провинция. И второ: pizza и omelette, например са пределно понятни думи на всеки човек, на какъвто и да било език, нали? Както и доста други. Французите в някои отношения може да са като коне с капаци, но когато човек не може да промени нещо, в случая манталитета на голяма част от парижани, го приема и се съобразява с него. Факт е, че французите предпочитат да им се говори на френски (макар че мои приятели, които говореха само английски, ходиха за две седмици в Париж наскоро и казаха, че са нямали проблеми) - по-добре е да си купи човек разговорник, поне в менюто ще може да се ориентира,вмекто да лее безадресна злоба в мрежата.
Ми положението е такова, че и дори по-трагично в цяла Южна Европа - в Италия, Испания, Португалия положението е ужас откъм знаене на английски, дори и сред обслужващия персонал. (поне според моя скромен опит). И какво, дай да сега да почнем да плюем наред по всички, които не са като нас и не отговарят на домораслите ни критерии?
И можеш да си направиш труда да си измислиш поне някакъв ник, тоталната анонимност е крайно отблъскващо поведение.
@Стойчо: Съжалявам, че ти пооспамихме блога, моля за извинение и ще се постарая друг път да не се стига чак дотам, обещавам :-)

Анонимен каза...

Уважаема Дарина, щом за вас има толкова голямо значение казвам се Деница. Имайте в предвид, че не всички като вас, когато са в чужбина ядат пици и омлети. Всичко опира до финансовите възможности на хората. Пици и омлети си имаме и в България! Защо да не опиташ нещо по-различно когато си в чужбина? Също бих поспорила с вас за английския на обслужващия персонал в Испания и Италия. Посещавала съм столиците на тези държави и не съм имала езикови проблеми с персонала. А относно Страстбург - той безспорно си е провинция! Би било добре персонала в хотелите, които имат претенции да са ниво, да се постарае малко с езиците. А какви хотели сте посещавали вие в Страстбург и в Южна Европа само вие си знаете. Не съм съгласна, че когато си вън от България трябва да се примиряваш с привичките на местните хора и да се примиряваш със ситуацията, а камо ли пък с отношението им. И не забравяйте че все пак живеем в демократична държава и всеки може да си говори и пише каквото си иска, а да не говорим пък за споделянето на впечатления. На един може да му е харесало отношението на парижани, на друг не - хора разни! Защо всеки да не може да си сподели мнението. А относно писмото на препатилата жена - ами като не ви харесва не го четете, а камо ли пък да коментирате (сполетялото я неудобство с багажа) и да ръсите куп злобни думи и обиди по неин адрес.

Анонимен каза...

Аз съм напълно съгласна с Дарина и останалите коментатори, от писмото струят простотия и ограниченост, а т. нар. злобни думи и обиди са естествена реакция на такова писание. Но забележката в предходния коментар искрено ме учудва - ако не смятате да се "примирявате" с привичките на местните, защо ви е изобщо да пътувате извън България?

Анонимен каза...

@Деница,бъдете така любезна да не коментирате какво ям аз в чужбина, защото, вярвайте ми, мога да си прочета менюто за разлика от госпожата в пътеписа. Естествено, че както сте написали, човек би искал да опита нещо по-различно в чужбина. Но госпожата едва ли е желала да пробва foie gras, terrine или лучена супа, след като представата й за "класно" заведение е Hard Rock Cafe.
Относно езиковата компетентност на населението като цяло в Южна Европа - извинете ме, но просто си говорите наизуст. Ама наистина наизуст.
Загубване на багажа се е случвало почти на всеки - но темата на пътеписа беше обявена като "Париж", а не като "Отново за безобразното обслужване на Bulgaria Air", например.Затова и го прочетох, с надеждата да срещна нещо интересно, нечий индивидуален поглед и мнение, но не би.
В крайна сметка, именно за това говорим - мисля, че е нормално хората да пътуват, за да видят, усетят и опитат неща, които не са обичайни във всекидневния им живот и така да се обогатят душевно - а не да пренасят духовната си мизерия на хиляди километри и да очакват светът да се върти около тях. Българската поговорка гласи, че в чужд манастир не се ходи със свой законник, английската е още по - директна - "When in Rome (в случая Париж), do as the Romans do". Не искам да коментирам що за манталитет е това да не "се съобразяваш с привичките на местните хора" и да се опитваш да налагаш навсякъде собствената си матрица.
Между другото - пише се Вас/Вие с главна буква в случая, Страсбург без Т в средата (!)и предвид, а не в предвид. За членуването, пунктуацията и стила въобще и дума да не отварям. Съжалявам, но съм чувствителна по темата "правопис" и не приемам забележки от полуграмотни хора. И хич не ме интересува колко "недемократично" е това.
@ghibli - Благодаря за подкрепата :-)
@Стойчо - наистина моля да ни извиниш, може би дискусията попрекрачи границите на добрия тон, но ми се струва, че стана интересно.

Анонимен каза...

Присъединявам се към общото мнение! Написаното няма нищо общо с действителността. Париж е един невероятен град, за онзи, който не е предубеден и може да усети със сърцето си неговата неповторима атмосфера. Казвам го като човек, който е бил поне 10 пъти там и все не може да му се насити.
И за да не ме обвините в анонимност, за онзи, който се интересува, ще оставя емейла си , мога да пратя и снимки.
Но вместо това , може би ще ви е интересно да прочетете впечатленията от великия град, на човек, когото много уважавам. не пропускайте и коментарите! Ето и линка:ttp://orlinal.blogspot.com/2006/03/blog-post_27.html
А моят емейл е: mocanova@abv.bg

Стойчо каза...

Малееее, какво се получава, когато човек два дена няма достъп до интернет...Сега по ред:
1. Не ми харесва, когато се критикува анонимно - нищо не ви пречи да си измислите някакъв ник. Настройките на коментарите са такива, че не е нужно да сте регистриран юзер, за да пишете коментари, но все пак сложете някакъв ник - иначе се получав тъпо: анонимен 1, ти си магаре! а пък ти, анинимен 2, си тиква! (нямам предвид анонимен 1 и 2 от тази дискусия - иначе трябва да позлвам X и Y)
2. Не ми харесва също минаването изобщо на личностна основа - критикувайте дописката, но не и автора - не искам да ви давам идеи, но изразът "Неграмотна и озлобена жена..." е по-добре да бъде заменен със "писмото е написанп нехрамотно и със зложа" - последното е критика на текста, а не толкова на човека. Въпреки, че ако трябва аз да критикувам някой текст, ще използвам доста по-витиевати фомулировки.
3. Както всички вече разбрахте - това не е дописка, а кирилизиран личен мейл - вижте как всеки от вас пише лични мейли и ще заблежи, че не винаги използва изящна словесност
4. Защо пуснах тази дописка - защото е емоционална и показва екстремно отношение към обекта. По принцип, когато човек е недоволен от някоя дестинация е по-склонен да го пише в стил емоционален мейл, отколкото като пълноправна дописка или очерк. И когато жената е прекарала кофти - най-лесния начин е да напише мейл или кратка дописка, отколкото по-дълег очерк. Чисто психологически: когато си доволен - си склонен да го опишеш с повече думи и с повече подробности, отколкото когато си недоволен - и в двата случая човек преживява отново пътуването си и нали се сещате, че когато е недоволен, не му се ще дълго да го преживава отново?Затова критическите дописки е най-вероятно да са кратки и емоционални.А аз искам да публикувам разнообразни мнения за различните детонации - не само щастливи и доволни, още повече че за Париж съм чувал както крайно възхитени, така и крайно възмутени мнения.
5. По повод "жълтурковците" - ако сте чели условията за публикация - политически некоректни изказван ия са допустими. Старая се, кохато има такива - да бъдат в различни посоки: ето аз съм софиянец и българин, но на сайта има дописки и срещу софиянците и срещу българите. Но това си е авторово мнение.Иначе наистина в началото на дописката трябваше да сложа предупреждение, че текстът съдържа политически некоректни изрази
6. Доволен съм, че се получи дискусия, в това отношение не чувтвам блога си "оспамен" - ако някой беше почнал да пуска съобщения от вида "България Ер са велики", тогава това щеше да е спам;-)
7. Не съм доволен от минаването към лични квалификации - мисля, че никой от нас не познава останалите лично, за да ги нарича магаре (да речем) - нека критките бъдат насочени към текстовете, а не към авторите им
8.Самият аз не знам френски и не съм бил във Франция (май някой ме попита) - от 5-те чужди езика, с които се "оправям" засега няма нито един романски. Вече съм взел мерки това да се поправи:-)
9. Съгласен съм, че в Южна Европа почти не се говорят чужди езици, според мене не са и длъжни, но персоналът трябва да взима всякакви мерки, за да обслужи клиентите си - това се отнася и за България. В Испания (в Барселона!!!) никой не говореше по кръчметата, немски или английски, но винаги се разбирахме - аз говорех на български (след опит на немско-английски), севритьорът - на испански (а може и каталонски) - и понеже искаше да ме обслужи, а аз не се връзвах много - всичко беше ОК)
10.Туризмът като стопанаска дейност е продажба на "очаквания" (всъщност изобщо пътешествията са "очаквания") и когато тези очаквания не са изпълнени - човек остава недоволен, причината би могла да бъде лошо обслкужване на авикомпнаията или на сервитьорите - все едно, пътуването е станало неудачно и разочароващо
11. Благодаря на всички, които пратиха линкове с други разкази за Париж - ще се свържа с авторите им, за да покажа и друго мнение
12. Много ще се радвам накой от вас да напише очерк за Париж - ще има свобода на словото, обещавам:-) - е, без лични квалификации, но ако напишете, че българските туристи са диваци - няма да го редактирам;-)
13.Хора, принудихте ме да напиша такъв огромен кломентар!

Анонимен каза...

Дарина, това че можете да си прочетете френското меню не означава че имате финансовата възможност да си го поръчате! И още нещо - Хард рок кафе в Барселона например е доста по-добро заведение от хилядите капанчета по Ла Рамбла и площад Каталуня! Така че може да се каже че е заведение от среден клас - щом държите да се степенуват заведенията.
А що се отнася до кръчметата на запад мога да отбележа че нашите са си по-добри, а освен това може би малцина са тези които са си позволили да посетят в чужбина наистина класни заведения. Така че да не си мерим джобовете!
И относно правописа - не му е мястото тук да си правим забележки. Не сме в час по български език и литература

shadow каза...

не съм съгласна с това че за да посетиш една държава трябва да знаеш местния им език! чужденците които идват в българия да не би да знаят български? и още нещо: щом жената си е платила 120 евро на стая за ден с пълно право може да има претенции относно обслужването и отношението на персонала към нея.

Dobrin Radew каза...

Към широкоскроените и душевнобогатите, които са на запад от Желязната завеса: изровете главите си от пясъка и се отърсете от комплексите. Тук не става въпрос за новозабогатяване, а за получаване на адекватно отношение за дадените от Авторката пари. Да сте видели французин в БГ да си поръчва на български? И защо към нашият обслужващ персонал да има такива високи изисквания, а като отидем в чужбина да се примиряваме с техния манталитет? Както всички знаем в БГ се практикува френския сервиз. Е, питам аз, къде им е на тях френския сервиз??? Само в скъпите заведения, където трябва да се изръсиш яко? Само тогава ли можеш да получиш качествено обслужване? Имали ли сте впечатления от еврейски или италиански туристи? Е нека да ви кажа: плащат по 18 евро за дневен пакет на Гранд Хотел Варна, а изискванията им са толкова големи към услугите които им се предлагат. Но на тях им е простено нали? Защо ли? И преди да говорите и да обиждате толкова много, отидете и си изплакнете очите на Триграското ждрело и тогава говорете за Париж и Страсбург. И не ме разбирайте погрешно: това че харесвам България не означава, че не искам да видя света, но не означава че ще се примирявам с манталитета на чужденците и още повече, че ще ми харесва това. Трябва да имаме самочувствие, а не да сме мухльовци и да се примиряваме с всичко, както всички, които толкова много критикуват тук. Селяндури, които нямат грам самочувствие. Комплексари!!! Вие сте смешни, а не авторката. И да, защо да не бъдем като американските туристи??? Защото те искат да получават качество срещу парите си ли? Грешно ли е? Сбъркани ли са? О не, сбърканите сте вие, драги.
На Дарина: Майната ти! /с надеждата поне това да е пунктоационно и граматически издържано/

Dobrin Radew каза...

За Дарина и останалите смирени души: като сте толкова широкоскроени хващайте раниците и заминавайте за Тибет!

Анонимен каза...

@Уважаеми анонимен - или може би трябва да ви наричам Зорница? Домакинът на блога помоли да се избягват анонимните коментари - ако толкова Ви липсва поне елементарната вежливост да се подпишете, уважете неговата молба.
Ще Ви отговоря въпреки това - трогната съм от загрижеността Ви относно финансовото ми състояние, но спете спокойно. Достатъчно добро е, за да мога да си позволявам почти всичко, което искам и да не изпитвам желание да си меря...джоба с другите хора. Особено с такива, които смятат, че за 120 евро (хотел две до ниско качество три звезди, ако човек провери например в www.booking.com)трябва да получат обслужване като в "Риц" и летят с възможно най-долнокачествения превозвач. А като нашите "кръчмета" са по-хубави - защо не си седите в кварталната кръчма тогава, ами ходите да оревавате орталъка, че в Париж не било като в "Овча купел"? И да викате "тия тъпи французи", понеже българска самолетна компания Ви е провалила пътуването?

@shadow:никой не очаква чужденците в България да говорят български. Но когато човек пътува, той преценява дали и как ще може да се справи с наличните си езикови познания и не очаква светът да се съобразява с него,а обратното, както вече писах. Още повече, Стойчо приведе пример как доста успешно си е общувал в Барселона без никакъв общ език с насрещната страна - значи когато има желание, има и начин. И той не е да гледаш накриво, да тропаш с крак и да мрънкаш как може тия тука да не знаят английски! Светът не се върти около нас - по-добре да се стараем да го разберем и оценим по достойнство вместо тъпо и упорито да се опитваме да налагаме навсякъде собствените си идеи колко трябвало да бъдат широки леглата и какъв език да говорели хората в собствената си страна.

И,анонимният - НАВСЯКЪДЕ е място за забележки относно правописа. Грамотното писане е израз на добър вкус и на уважение към себе си и към другите. И не е задължително само в часовете по БЕЛ. Особено за хора със силни патриотарско-провинциални уклони.

@radew: по-спокойно, да не задавиш от запенване. Първо, виж горното, и второ - чуждите туристи се държат така, защото им го позволяват. Докато великите патриоти като тебе са готови да си продават **** на утайката на Германия и Великобритания за жълти стотинки, ще бъде така. Не е луд, който яде зелника...Тонът ти показва, че едва ли си си показвал носа от село, а доводът ти за Триградското ждрело е безумно тъп - по същата логика всеки американец може да каже: я вижте Гранд каньон и тогава ми говорете. Какво доказваш и какво си мериш? Не сме комплексари, а хора, които искат да видят и оценят най-хубавото от света, в който живеят, а не да си стоят вкъщи като крепостни селяни и да се залъгват колко са свободни и велики. Бих ти казала какъв нещастник си, но ти и сам си го знаеш. Колкото до изискания ти френски - искрено се радвам, че пътищата ни никога няма да се пресекат и че в средата ми няма хора като теб.
Между другото, догодина наистина смятам да посетя Китай и Тибет - Стойчо ще получи пътепис, обещавам, а ти си се пеняви.
Btw, мисля, че си се объркал -това тук НЕ Е форумът на "Атака", ясно? Но като велик български мъж, смяташ за съвсем редно да псуваш в публичното пространство, и то жена? Мъж си, то е ясно, мъж, та дрънка.

@Стойчо: Все още няма жертви във виртуалната схватка, така че може би не сме злоупотребили съвсем с търпението и добронамереността ти. :-) Peace!

Зорница каза...

Без притеснение се включвам и аз - авторката на така коментирания имейл

Зорница каза...

Учудва ме проявения интерес към имейла ми, който впоследствие беше публикуван от Стойчо. Едва ли има по-коментиран текст в сайта. Но по-важно за мен е това, че когато някой се опита да изрази по-различно мнение от очакваното всички скачат върху него и почват да го обиждат. Без да се оправдавам искам да споделя, че целта ми не е била да пиша пътепис за Париж, а просто да споделя със Стойчо, че очакванията ми за Париж (като цяло) са били едни, а действителността се е оказала съвсем друга. Но както разбирам от злобните и нападателни коментари "За Париж или трябва да се говорят само хубави неща или да се замълчи".

Стойчо каза...

@Дарина, ще ми напишете ли едно мейлче на stojtscho@yahoo.com? Искам да обсъдим нещо. Благодаря!

Анонимен каза...

Стйчо, извинявай, че се включвам повече от 4 месеца след останалите коментари, но сега случайно попаднах на тази тема и искам да изкажа едно друго мнение, не толкова по темата, колкото за коментарите по него.В Париж съм билt 6-7 пъти.Впечатляващото тук, е това което ме и предизвика да пиша, а имено-рязко очертаните граници на вечния конфликт в обществото, между нормалните и интелигентни хора , като Дарина и тези, които споделиха нейното мнение и останалите.А те, останалите са комплексарите, полуграмотните и простаците, които за съжаление не са малко....

Стойчо каза...

Няма проблем, че се включваш по-късно - темата е сериозна и не е свързана с време според мен. Но щеше да е добре да си сложиш някакъв ник - чисто анонимното коментиране не е особено убедително.

Анонимен каза...

Здравейте на всички, които ще прочетете по- горните коментари за Париж. Аз съм посещавала Париж множество пъти, както някой преди мен е казал никога не стига времето да го опознаеш. Градът наистина е мръсен и пълен с негри и клошари, но красотата и историческото му богатство е несравнимо. Моят съвет е всеки, който някога има възможността да го посети, да го стори, но с екскурзовод, за да е ползотворна екскурзията ви.Няма да загубите, напротив ше се обедите напълно, че това е един от най- красивите градове в света.

Анонимен каза...

Който се интересува от Париж,трябва непременно,ама наистина непременно,да прочете страхотните книги на чудесния писател Димо Райков за този град." BG емигрант в Париж" и " Париж,моят Париж..." са просто класика! Прочетете ги и тогава ще говорим...

Анонимен каза...

Az 6te kaja samo, 4e paris e unikalen grad izpalnen s romantika,zabavleniq i vsi4ko kakvoto 4ovek moje da si predstavi.Stra6no gasto naselen,no za razlika ot Sofiq bez tova naprejenie.Ako iskate da patuvate zadaljitelno trqbva da go posetite.Az li4no bqh 4 dni v paris i 6te go pomnq cql jivot!!!

Анонимен каза...

Здравейте!За Париж мога да разкажа доста,но ще се постарая да съм кратка и да не ви отегчавам.Миналата година бях там,нещо като екскурзия,но не организирана(пътувам с майка ми,а тя е живяла там).Следващия месец пак заминавам и просто нямам търпение.Единствения ми проблем е,чв не искам после да се връщам в БГ...Значи Париж не само трябва да се види,той трябва да се почувства,преди това всяко описание дава само бегла представа.Не бих могла да разбера човек,на който тм може да не му хареса.Освен типичния парижки дух,в този град се съчетава почти всичко което един човек търси,особено като туристическа дестинация-култура,история,ново и старо,всичко там съжителства ръка за ръка,т.е. каквото и да търсиш ще го намериш.Заслужава си да се посетят всички места посочени като забележителности,но също така и да се отдели и малко време за да се посетят улиците които ги няма в справочниците и да се усети Париж-с целия му вълшебен вкус...Enjoy :)