28 септември 2007

Из Македония: Пешна, Порече, Локвица

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Македония: Пешна

На няколко километра от Македонски Брод, покрай пътя за Самоков (македонският Самоков!), може да се види от автомобил входа на пещерата Пешна. Пещерата е обявена за природен паметник: „От крайния северен дял на пещерата, след силни дъждове и топене на снега избива силен ручей, който в сухите периоди на годината напълно пресъхва. На входа на пещерата има средновековна твърдина.“



Мистерията на реката — За местните обитатели „ручеят“ е реката Пешна, понорница, която според някои теории е Крапската река, която формира няколко езерца и водопади в „най-голямата пещерна система при нас, за която се предполага, че е дълга невероятните десет километра“.


Мистерията на твърдината — Остатъците от твърдината в пещерата се свързват с местността „Девини кули“, която се вижда от вътрешността на пещерата.
Според местните легенди, на двете твърдини живеели сестрите на Крали Марко. Както потвърждават и промотърите на бренда на Крали Марко, „легендите говорят, че на входа и и по-навътре била изградена крепостта на втората сестра на Крали Марко.“



Енигмата на отвора — Според спелеолозите, Пешна е с най-голям отвор на Балканите — таванът на отвора е на 30 метра височина. Според проекта „природно наследство“, „нейният вход е със значителни размери: 16,8×52,4 м.“
На няколкостотин метра от пещерата тече реката Треска, идеално место за риболов и пикник. Късмет за рибарите, които нямат късмет, е близкият мотел Пешна, който има собствен рибарник.

Пещерата „Пешна“ се намира в околностите на село Локвица, което някога било едно от най-големите села в региона.

Между другото, въпреки че Локвица географски е в Порече (Поречие), селяните не наричат себе си „Поречани“.

Една от възможните причини е това, че Поречаните били смятани за „сърбомани“ (не напразно Порече било наричано „Мала Шумадия“), докато Локвица како „бугарашко“ село била възприемана като „Мала София“.

Днес, „сърбоманските“ и „бугарашките“ традиции главно се третират како добър повод за шегуване.



Най-интересното нещо в Локвица ми бяха старите къщи.



Локвичани са познати като зидари, работили като печалбари в България, Сърбия, Влашко...

Природата около Локвица е по-питомна, отколкото в другите краища на Порече, но и от тук има прекрасен изглед към планинския масив Даутица — Якубица — Караджица.

Впечатляващите лица на жилавите бабички крият в себе си много приказки.



Локвица освен това има и водопровод и прекрасни градини с разновидни овошки, зеленчук, и хубави цветя, които събират живописни пеперудки.



В селото повторно се разбуди надеждата след съобщението, че селското училище ще се превърне в нов Факултет за екология и еко-туризъм.


На пътя Локвица — Вир, идеален за ходене пеш, с незабравим изглед към Даутица, имах невсекидневни близки срещи „от трети вид“ с едно щурче, което безуспешно се опитваше да встъпи в комуникация с мене.


Крачейки по пътя, попадах на ята плашливи пеперуди.


След около 40 мин. приятно ходене пеш се показа селото Вир като на длан.


В селото има няколко обновени къщи на „възвращенци“ през лятото, но се живее и в толкова стари къщи.


След кратката разходка по кажи-речи пустото село, и след късия разговор с гостоприемните местни, които ми показаха старата живописна църква, се упътих накъм село Модрища.


Някакви чудни буболечки ме дебнеха покрай пътя.


Все пак, повече исках да гледам пеперуди, които се гощаваха в ароматните цветя.


На всяка крачка — по някоя нова хубавица.

Автор: Жарко Траяноски

Снимки: авторът

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Гласувайте за този пътепис:

Блог класацията на България

Няма коментари: