07 юни 2007

Тунис - от тук започва Сахара (2)

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Част втора на описанието на Таис за Тунис и възможностите за посещение в тази страна (началото е ето тук>>>)

Хотели
Като цяло хотелите в Тунис до голяма степен се разминават с обявената категоризация. Същевременно има чудесни 3* хотели и мърляви и стари 5*. Още по-труден е избора при хотелите 4*. Съвета ми е да не разчитате само на снимки от интернет при избора си. Повечето хотели са на база НВ (закуска и вечеря) или FB (закуска обяд и вечеря). Разбира се, има и хотели на база All Inclusive. Преди да изберете хотела винаги се информирайте предварително какво точно ви включва цената. На много места чадърите и шезлонгите на плажа се плащат допълнително. Също и за стаите - информирайте се предварително кое е безплатно и кое се плаща допълнително. Стандартно за хотели 4* се предполага да има: климатик, ТВ, телефон, сешоар и минибар (напитките не се включват ако е на база НВ). В немалко от хотелите обаче минибара е с допълнително заплащане. В хотелите 3* може и ТВ да е срещу допълнително заплащане. Същевременно всички хотели имат ТВ зала с голям телевизор.

В хотелите 5* би трябвало към гортото да влиза безплатно и ползването на сейф, но.... не навсякъде е така.

Като предупреждение: хотела носи отговорност за ценни вещи само ако са съхранени в сейф (било то в стаята или на рецепция).

Всички хотели имат най-малко един открит басейн. В почти всички 4* има и вътрешни басейни.


Всички хотели имат и своето кафене, в което можете да пиете кафе или да пушите шиша (наргил).

Освен баровете и ресторантите (различни на брой в различните категории хотели) почти всички хотели осигуряват и развлечения за своите гости: анимация през деня и вечерта, т.нар.дискотеки или още нощни клубове, за децата почти всички имат миниклубове или детски площадки и задължителните детски басейни.

Храната в хотелите е балансирана така, че да има за всеки вкус, съчетание на местни храни и европейска кухня.

Предвид известното лечебно въздействие на морската вода, почти всички хотели има процедури, които се предлагат обикновено срещу допълнително заплащане. Всички 5* хотели имат Център Таласотерапия с всевъзможни процедури, масажи, басейни... В 4* хотели са по-скромни центровете и се водят Балнеотерапеи или СПА центрове. И всички хотели имат своя хамам и поне някакви масажи. При избора си на хотел е добре предварително да знаете кои от тези услуги се включват цените.


Най-добрия таласо център е Hasdrubal Thalassa & Spa Yasmin Hammamet. Намира се в Ясмин Хаммамет. Предлага 50 специалиста, 2 квалифицирани лекари, 14 професионални масажиста (всички видове масаж, в това число и източни масажи). Цените в тези центрове варират в зависимост от категорията на хотела и видовете процедури. Почти навсякъде се предлагат и пакети, които включват различни процедури.



Сувенири

Като една наистина силно развита туристическа страна в Тунис се предлагат всевъзможни сувенири, които могат да се купят от множеството павилиони, Медини-те, базарите, магазинчетата в самите хотели.


От такова голямо разнообразие човек може съвсем да се обърка какво да вземе, кое е типично тунизийско:

  1. Пустинна роза - това са естествени образувания от вкаменен пясък, които наподобяват формите на рози. Изключително красиви, без да са много скъпи. В градовете и курортите цените варират от 2 динара за 5 рози до 5-10 динара за голяма такава. Много по-изгодно излизат ако се купят от пустияната, за онези, които ще отидат там на екскурзия.
  2. Метални чинии, които се правят на място по базарите, обикновено с мотив от пустинята.
  3. Керамични чинии с красиви мотиви
  4. Камили от камилска кожа
  5. Всевъзможни кожени изделия от камилска кожа (чанти, чехли...).
  6. Красиви бижута от сребро или злато (цените са почти като в България).
  7. Шеш - типичния берберски шал, който се увива около главата (като станат готови снимките ще покажа какво имам предвид)
  8. Шиша - наргилета, които могат да бъдат чисто сувенирни, а също и такива, които се ползват. Големите са от порядъка на 30-40 динара.
  9. И на последно в списъка, но може би трябва да бъде на първо място - килими. В Керуан е фабриката за килими, откъдето можете да си купите великолепни такива. Керуан е столицата на килимите изобщо за арабския свят. Цените варират в зависимост от качеството, материала, големината. Можете да платите както в брой, така и с кредитна карта. За най-скъпите дават възможност за плащане през кредитна карта на 3 пъти Като ако килима е голям ви го доставят в хотела, независимо в кой от курортите се намирате.


Напитики

Като цяло отново различен от останалите арабски държави, в Тунис няма проблем с алкохола. Има специализирани магазини за алкохол и цигари. В супермаркетите се продава само безалкохолна бира, която е отвратителна на вкус.
Бирата, която се предлага навсякъде и е наистина хубава е Celtia - от 2 до 3 динара в зависимост от мястото, където я пиете.
Тунис е известен със своите хубави вина. Едно от най-хубавите червени вина е "Vieux Magon".
Тибарин е напитка от рода на ликьорите, но с алкохолно съдържание 43 градуса.Водата е в цени от 1 динар за бутилка литър и половина до 2 динара. Ясно е, че там се пие само вода от бутилки, не и от чешмите.
Безалкохолните напитки ценово зависят от това дали са вносни или местни. ИМа кока-кола и фанта, които се бутилитат там, те са по-евтини от вносните такива. Това важи и за соковете и сладоледите.


Храна
В хотелите има разнообразна храна, за всеки вкус. Типичните местни храни обаче са: специфично ястие от грис и сос със или без месо; разбира се, арабския хляб; всевъзможни рибни ястия. В рибен ресторант без голямо разточителство, вечеря за двама с бутилка вино излиза около 15 динара на човек.

Много плодове От Тунис можете да си купите пресни фурми. А тези, които ще се възползват от екскурзията в Сахара ще имат възможността да опитат и палмов сок.
А, щях да пропусна и зехтина. В Тунис има огромни площи насадени с маслини, съответно ясно е, че правят чудесен зехтин. При купуване обаче винаги се консултирайте за качеството и по-точно преработката, от която зависи качеството

Екскурзии
Въпреки, че повечето туристи предпочитат да се отдадат на пасивна почивка: плаж и море, то някак странно би било поне малко да не се разходят и да разгледат Тунис. Вариантите за това са много, но тези, които са най-удобни са:

1. Тунис-Картаген-Сиди Бу Саид: Една много приятна еднодневна екскурзия, която е 60 или 65 динара в зависимост от курорта, в който сте. Екскурзията започва от посещение на Тунис - столицата на Тунис. Един напълно свъременен град, където ще имате възможност да се разходите в центъра на града и, разбира се Медина-та. Оттам продължавате към Картаген - древния град, който е покорен и унищожен от Римскаат империя, но в наши дни има запазени останки от него. Странното беше, че точно до Картаген (руините) се намира и президентската резиденция, която се охранява и не е желателно минавайки покрай част от градините й да насочвате фотоапарати натам. Както и да не се притеснявате от въоръжената охрана. Недалеко от Картаген продължавате към Сиди Бу Саид. Едно от най-очарователните места в Тунис, наречен неслучайно Тунизийския Монмартр. Там можете да посетитите (срещу допълнително плащане вход) къща, в която да видите как точно са устроени къщите вътре. Стръмна уличка, която води към кафене, от коеот се открива изключително красива гледка към залива и към градчето.
След обед, включен в цената се връщате в Тунис, където се посещава музеят Бардо. Там е съхранена уникална колекция от запазени древноримски мозайки.

Фоторазказът от тази екскурзия >>>

2.Сахара: Да отидеш в Тунис и да не посетиш Сахара е като да отидеш в Рим и да не посетиш Ватикана. Екскурзията, която се предлага е за 2 дни и предлага неописуеми с думи емоции и изживявания. Целият маршрут е 1300 км, които се прекосяват за 2 дни. Пътува се с удобен автобус с климатик (както всички останали автобуси, разбира се), екскурзовод с вас през цялото време. Тръгва се рано сутрин, първата спирка е Ел Джем. Там се намира третият по големина в света амфитеатър, който има 35000 места. Невероятна аукустика, поради което именно там се провежда фестивала на симфоничната музика. Именно в този амфитеатър е сниман част от филма "Гладиатора".
Оттам продължавате и следващата спирка е в оазис близо до град Габес. Там можете да видите как е устроен оазиса, да опитате палмов сок.
Третата спирка е в едно от най-впечатляващиет места - МАТМАТА. Трудно ми е да опиша това място, което е като лунен пейзаж, а в хълмовете се намират жилища, в които живеят хора. Честно казано, на такова място човек започва да забравя, че има цивилизация. Там се и обядва в "ресторант", към който има "хотел" в тези подземни жилища. Някои от живеещите в такива жилища допускат туристи да влязат да разгледат такъв "дом", като разбира се очакват да оставите някакви пари (не повече от 1 динар). Част от сцените на "Междузвездни войни" са снимани именно там, а други вътре в самата пустиня. Оттам се отправяте към град Дуз, където и нощувате. Дуз, наречен още "врата към пустинята", защото именно оттам започва пустинята Сахара. Тук определено вече може да почувствате "диханието" на Сахара. След настаняване в хотел (в който има всичко нужно: топла и студена вода, басейни) желаещите отиват да пояздят камили. За тези, които са ходили в Египет може би не биха се впечатлили, но който не е бил, то наистина трябва да го направи. Именно тук се и продават пустинните рози.


Втория ден от екскурзията започва още по тъмно (ставате към 4,30 сутринта) и се отправяте към солената пустиня. По пътя посрещате изгрева, а първата спирка е на соленото езеро Шот Ел Джерид. Едно удивително място, където погледнато отдалеч сякаш има сняг. Всъщност повърхността е покрита със сол. Това е и мястото, известно със своите миражи. (Е, ние не видяхме мираж, сигурно защото още бяхме сънени ). Оттам слизате от автобуса и се качвате на джипове. С тях започва едно незабравимо изживяване, сафари или оф роуд.... 3 часа прекосявате пустинята през дюните... По пътя спирате за снимки на фона на декорите от "Междузвездни войни". Пътя продължава към един от оазисите намиращ се в планината Атлас, където има малък водопад. Да, той наиситна е малък, но предвид, че се намирате в пустията, то е удивително и.... удобно за разхлаждане под падащата вода.
Оттам продължавате през планината и при крайната спирка ви чака автобуса, с който продължавате към Керуан. По пътя една от спирките е в град Гафса, където и обядвате. Керуан (Кейруан, Кайруан) е четвъртият по святост град след Мека, Медина и Йерусалим за мюсюлманите. Именно тук се намира джамията Сиди Окба, която е отворена за туристи (освен ако не случите времето за молитва). Освен това можете да посетите един от магазините за килими.
От Керуан автобуса ви прибира по хотелите.
Сигурно така описано с думи не звучи достатъчно живописно, но честно казано, тази екскурзия взима дъха. Това е друг свят, който ако човек не го види, трудно може да си го представи. Признавам си, че в един момент дори се поизплашихме. Особено навлизайки в Матмата и оттам в пустинята. Усещането за липса на цивилизация, дори и в удобния хотел, "кънтящата" тишина, безкрайните пясъци, бедуините наоколо... Тези, които биха отишли на тази екскурзия неизбежно ще ги предупредята - по този маршурт е почти наложително да не се отделяте от групата. В Матмата може да се стреснете ако буквално изподземята се покаже човек. А нощта в пустиняата е толкова тиха, чуват се песните на бедуините...
Цената на една такава екскурзия е 135 динара за основния пакет. Допълнително се заплаща язденето на камили - 15 динара и джип-сафарито - 35 динара. Личното ми мнение е, че тази екскурзия без джип-сафарито и камилите... е много непълно изживяване

Бележка: и от тази екскурзия ше има фоторазказ


3. Парк Friguia + зулуска вечер: Една очарователна полудневна екскурзия, при която се посещава селището Буфиха, на чиято територия на площ от 50 хектара е разположен огромен парк. Там можете да се запознаете с флората и фауната на Африка, да наблюдавате шоу с морски тюлени. Оттам се отправяте на вечеря в красив шоу-ресторант във формата на шатра. В менюто има включени традиционни тунизийски ястия, приготвени по оригинални рецепти. По време на вечерята се изнася удивително зулуско шоу под ритъма на там-там. Цената на тази екскурзия е 50 динара.
Бележка: всички данни са от 2006 г.

Автор: Таис

Фоторазказът от Картаген и Сиди Бу Саид>>>

Очаквайте скоро и фоторазказа за екскурзията в пустинята

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Гласувайте за този пътепис:

Блог класацията на България

2 коментара:

Анонимен каза...

Съвсем случайно попаднах на вашия блог, и сега разбирам, че не е било толкова случайно ! Мисля, че не съществува все още общност от български блогове за пътешествия в България и по света; затова и много се зарадвах да попадна на един такъв блог ! Интересно е и полезно за всички !

Стойчо каза...

Мерси, мерси ....:-)радвам се, че ви харесва блога - затова го и пуснах, защото видях, че в бг-нета липсва подобно нещо