10 октомври 2007

Поздрави от Дубровник и ...от Република Сръбска

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Поздрави от Дубровник и ...от Република Сръбска в Босна и Херцеговина



Ранна утрин в Дубровник - изглед от терасата
Дубровник - отново изгледът от терасата, но в другата посока.

А следващите снимки са от град Требинье, Република Сръбска (Република Српска) в Босна и Херцеговина....

това е начин човек да види България преди 25 години...


В центъра на Требинье

Времето се пооправи....

...но само за малко


Почти запустяло село малко преди границата с Хърватска....

В Босна и Херцеговина вече можем да пътуваме без визи. Границата е толкова близо до Адриатическо море и Дубровник, че от мястото, където е правена последната снимка се вижда морето (ако се погледне наляво..., но вие море сте виждали, затова реших да ви покажа селото...)

Хубавото на Босна и Херцеговина е, че валутата им (конвертируема босанска марка) е 1:1 равна с българския лев. Бензинът е 1,90 в момента. Цените на другите неща също са съизмерими, за разлика от Дубровник, където си е брадва отсекъде.

Хайде, дано ме хване музата, за да ви разкажа повечко за там, но...като се върна в София

Актуализация: ето и пътеписът е готов:

първа част>>>

втора част>>>

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Гласувайте за този пътепис:

Блог класацията на България

11 коментара:

Анонимен каза...

Много ми е интересно като показваш снимките од Требинье, какво ще рече
"да види България преди 25 години".
Иначе, Требинье е един малак град (40.000), расположен на прекрасно място, с чудесна и чиста река Требишньица, с много зеленина, четири средновековни православни манастира и няколко великолепни църкви.Заплати са почти двойно повисоки одколко в България, улици са без дупки, спретнати и чисти.море е на 20 километра а зимен курорт наоколо 100.Няма улични кучета, обаче няма ги нито лъскавите чуждоземни молове и бензиностанции типа Шел, ОМВ итн, които впечатляват много хора од България и се изумяват когато някаде не ги намерат.
За съжаление, изминалите 25 години в България са донесли много беднотия , завист, омраза, разсипана инфраструктура, 1,5 милиона Българи помалко, средна заплата од 180 евро...(допишете).Но имаше и "положителни работи" и "велики успехи", като премахване на визите за Българи, влизане в ЕС i НАТО, въвеждане на визи за найблизките съседи (което е неимоверно дигнало самочувствие на обикновен, комплексиран Българин), много построени модерни молове, бензиностанции, згради, 7 метростанции, 120 км магистрала...
Всичко найхубаво.
Зок

Стойчо каза...

Мда, точно така изглеждаха Севлиево, Панагюрище, Горна Оряховица, Сандански, Девин, и т.н. преди дваайсетина години: бензиностанцията прилича на...., автогарата - на....., колите са....... - като от преди 20 години в гореизброените градове.
Това е особено забалежително на фона на Дубровник.
Сори, ама хората нямаха вид, на получаващи двойно по-големи заплати от българските учители (даже) в момента.

Вярно, че впечатлението ми е само от един ден престой в града, но е твърде вероятно да бъда за по-дълго време там.

Ще ме преизвикаш да подходя по-сериозно към писането на пътепис за тази ми командорвка:-) - за което мога само да ти благодаря:-)
Защо всички бивши югословени сте толкова докачливи? Особено на тема напредъка на България?

Комитата каза...

Особено македончинята нещо ги жегва като сравняваш любимите им екс-югославски градове с българските. Ей татари, кой ви пусна в ЕС бе ;-)?

Комитата каза...

Всъщност авторът на горния коментар е сърбин, което се вижда поради неумението му да борави с определителен член. Извинявам се на братята македонци за подозрителността ;-) Хубаво е нали, в република Српска. Живот по мед и масло...

Анонимен каза...

Драги Стойчо,
Първо, искам да кажа че съм истински и много щастлив заради напредъка на България.
Требинье е един провинциялен град, хората имат същия вид както и 99% софиянци.На бензиностанции имат колонки одкаде се купува бензин.Вярно е, колите са доста стари поради две причини, основната е бедност, а помалка е позволен внос само на коли стари до 4 години.
Да се смяташ за нещо повече од другите, само затова че твойта (мойта) страна е член на ЕС, а по също време страната тъне в мизерия и корупция, е малко смешно,
да не кажа комплексирано (не става дума, разбира се лично за Тебе).
Иначе, Требинье е микро-район с найвисоки хора в Европа.Много од известните баскетболисти и волейболисти са точно од този град.Од този град е и един од найголямите сърбски поети, Йован Дучич, погребан в красивата църква на хълма.Интересно е че той едно време беше дипломат в София.През Требинье е минавао и апостол Павел, ходейки од Светите места към Рим.Запазена е негова пещера.Както вече казах Требинье е благословено од Господа с четири манастира.

Драги ми Komitata ,
Ти си new Шерлок Холмс, как само ме разкри, ех този пуст "определителен член".
Надявам се че и аз съм Ти брат, не само македонците.
И да, в Република Српска е хубаво, и не, живота там нее само мед и масло.
Всека страна, град или место по света (както и хората там) има понещо красиво, само трябва чисто сърце и широка душа да го видиш и почувстваш

Всичко найхубаво
Зок

Стойчо каза...

Да, вече почнах да пиша пътеписа - явно е необходимо...:-)
Не видях, къде видя високомерие в петте изречения на този ми постинг, ама айде, нейсе.

Знам, че ги боли югославяните, ама не искам да лъжа как изглежда градът - изглевда точно като преди две десетилетия в средно малък български град.
Ако тогава си бил тука, ще разбереш какво имам пред вид. И не мисля, че това ми наблюдение има нещо общо с нивото на корупция или мизерия в България (въпреки, че да се говори за мизерия в България, също е малко пресилено, но това е тема на друг разговор)

За старите коли - то и в Хърватска е забранен вносът на стари коли, ама не са такова каквито са в Требинье, нали? И в Румъния - също и т.н....

Не ми приписвайте думи, които не съм казал и ако си чел другите ми писания, ще знаеш, че нямаш никакви основания да ме обвиняваш в злонамереност към местата и хората, които посещавам.

Последното го приеми като шега: ама гледам, че си пооправил ъ-тата и определителните членове:-)
Всъщност се радвам, че жители на бивша Югославия започват да пишат на български:-)

Поздрави

Unknown каза...

Здравей, Стойчо,
Явно в края на лятото сме се гонили из БиХ. Ние минахме на 2-ри септември от Плоче през Мостар-Сараево-Зворник в Сърбия и от Рума - на любимата магистрала.
Знаеш ли, дали пътят Дубровник-Требинье-Фоча-Вишеград е читав или е вариант на черногорския?
Мои колеги мислят да коледуват в Дубровник или Будва, аз почти съм ги навил да минат през Охрид и Тирана, но за периферния босненски път нямам никаква информация, а пътят, през който минахме, излиза доста на север от Дубровник и още повече от Черна гора.

Unknown каза...

Понеже възникна вътрешнобалкански спор, да нахвърлям и аз моите впечатления. Както вече посочих в предния постинг, за един ден пресякохме двете половини на БиХ - Босненско-хърватската федерация и Република Сръбска. Мога само да кажа, че те са твърде различни.

Във федерацията си личат първите инвестиции - там има и западни бензиностанции, западният подход на Сараево прилича на нашето Цариградско шосе, строи се и в Мостар, и по долината на Неретва.

В източния край на Сараево минаваш в сръбската половина. В Република Сръбска минаваш покрай Пале през малки градчета, последното от които е Зворник на сръбската граница. Тази половина живее собствен изолиран живот. Тук западни фирми не присъстват и съм 100% солидарен със Стойчовото наблюдение, че това е България преди 25 години. Даже градовете на Майка Сърбия са значително по-напред в материала. Всъщност за мен това не е изненада - миналата година спряхме за няколко часа в Цариброд (Димитровград) и там също имах чувство, че съм попаднал в машината на времето...
А иначе природата е много красива, струва си да мине човек оттам.

Хайде, обещавам, че ще напиша пътепис за тазигодишната ми балканска обиколка - когато му дойде времето ;)

Комитата каза...

Драги Зок (Зоки, Зоран?),

Всички хора са ми братя, дори и сърбите, разбира се.

Но чисто биологически македонците са ми как да кажа - истински, кръвни братя (защото съм отчасти македонец а и голяма част от българите са такива) и обичам често да се шегувам с това.

Стойчо е широкоскроен човек, който много добронамерено гледа към света около него. И когато той пише пътепис или впечатления, винаги е честен със себе си и с читателите.

Ако го е написал, значи точно така мисли. Може и да не е прав наистина, но така го усеща.

Радвам се, че толкова много знаеш за Требинье. Не искаш ли ти да напишеш един пътепис за Требинье или за София, или за където искаш - ще го публикуваме тук.

Ще помогнем с правописа и с граматиката, ако трябва.

Пътеписите от чужденци, които говорят за България са много добре приети тук - и от нас и от читателите - защото винаги е интересно да научиш как те виждат останалите.

Бъди здрав,
К.

Стойчо каза...

@Комита, благодаря за добрите думи :-) имаш една бира при удобен повод:-)

@Благуне, бях там в тази седмица (средата на октомври) - и снимките ги качвах през и-нета на хотела
За пътя не мога много да те информирам освен за участъка между Дубровник и Требинье - не е лош като асфалт и ширина; завоите му са като на Гълъбец или мааааалко по-добри. Разликата е, че околният пейзаж е едни отчаяни чукари, по които и трева не расте.
Иначе аз ходих със самолет до там - затова не мога д акажа нещо повече.
Шосето (Дубровник-Требинье) позволява скорост около 60км/ч или малко повече

@Зок: В момента пиша по-сериозен пътепис за тази ми командировка, но имам проблема, че не мога да кажа много факти за Требинье или района около него. Бих могъл да цитирам Википедията или нещо, което Гугъла изрови, нооооо ако можеш и имаш желание да напишеш нещо за града - би било супер! и ще го включа в пътеписа. Хиляда пъти по-добре ще е, ако има нечий личен разказ за там (в случая - твоя).
За ъ-та и опредлителните членове - да не ти пука, ще ги оправям ако трябва, а може даже и да не ги оправям - важното е да е личен погкледът върхи темата.
Естествено ще бъдеш коректно цитиран.

Бъди здрав

Стойчо

Търновец каза...

Зравейте и от мен! С интерес очаквам пътеписа на Стойчо:) За съжаление , миналата година нямах възможност да мина през БиХ , тъй като още важаха визите за там , нито пък съм ходил в Требинье. Но пък на връщане от Пельешац минах малко по на север през т.н. Далматинска Загора, Въргорац и селата около него и видях горе долу същата картинка която Стойчо описва. Коментара на моя приятел и домакин там(част от чийто род произхожда точно от едни села в Херцеговина) беше, че това е Балканско Мексико и, че тук земята ражда само камък... Мисля, че това е достатъчно изчерпателно като коментар.

Стойчо , айде чакаме твоя пътепис с огромно нетърпение! :)