07 декември 2006

Румъния: Комитата се прави на хъш в Букурещ

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Разказът се премести на новия си адрес:

Комитата се прави на хъш в Букурещ>>>

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Гласувайте за този пътепис:

Блог класацията на България

11 коментара:

Анонимен каза...

браво! хубав разказ :)

и снимки.

а да видиш бдж по линията софия-загреб-любляна.. gah..

komitata каза...

не ми се вярва че може да е по-зле

Стойчо каза...

Ето и малко инфо за минаването с лека кола през моста при Русе и Гюргево:

Пътни такси в Румъния, при влизане през Дунав мост:
- посока България -> Румъния
11 лева - такса за моста.
41,40 нови леи (или 41400 стари леи или 15 евро) пътна такса
- посока Румъния -> България
18 евро пътна такса
6 евро такса за моста
37 нови леи екологична такса (обезателно в леи, иначе ок.8 евро)

Тук съм дал парите, които аз платих през лятото на 2005, като предупреждавам, че пътната такса и екологичната такса до голяма степен зависят от настроението на не-знам-кой-по-ред румънски служител: на влизане в България колата с чешка регистрация пред мен плати 50 евро пътни такси - не разбрах какъв е принципът, но имайте го пред вид.

Чефо каза...

В Румъния си има чалга... Съответствието и се нарича "манеле" и си е популярно колкото и в България. Това, че не си уцелил съответните им канали е друг въпрос...:)
http://en.wikipedia.org/wiki/Manele

В Ютюб се намира порядъчно количество клипове манеле.
Нашата чалга се цени сред тамошните почитатели под името "булгаряска", т.е. българска музика...
По ромска линия така успяваме да изнесем културен продукт..! :)

http://www.youtube.com/profile?user=olandezul

Домосед каза...

> живота си съм бил в Румъния още > веднъж като ученик. Не искам да > си спомням това кошмарно
> пътуване, но обещавам
> някой ден да го разкажа цялостно.

Разказвал си го устно и още тогава беше станало легенда в средите на хъшовете-скитници. Очаквам с нетърпение писмена ретроспекция 22 години по-късно :-))

Nikolai Yotov каза...

Абсолютно съм съгласен за омаловажаването на кирилицата и славянския бекграунд, обаче Румъния е с години напред от нас. По отношение на гражданското самосъзнание и отношение към човека, който седи насреща им, процентът на тотална разлика с българите, в положително наклонение е близък до 100.
А Букурещ остава един от най-разкошните градове, които съм виждал. И в който понастоящем живея.

yotoff.blogspot.com

Анонимен каза...

Всъщност кирилицата е останала в Румъния далеч след края на българското владичество и след края на Второто българско царство. Ако сте се разхождали в градината на балчишкия дворец, там има кръстове, донесени от румънската кралица - те са на румънски език, изписван с кирилица. Доколкото знам, това е продължило до средата на 19-ти век, когато румънците "открили" римските си корени и са преминали на латиница.

Анонимен каза...

Има ли значение на чия азбука са писали румънците??? И монголците пишат на кирилица, но това не ги прави сърби! Като православен народ е нормално богослужението да е било на черковнославянски език, но нима и в нашата история е нямало богослужение на гръцки??? Румънците си остават латински народ, чиито език се доближава до френския наистина, защото аз съм учил френски и като чета румънски текстове забелязвам приликата. Разбира се, че има и славянски думи, та те са заобиколени от славяни от юг, изток и север...

komitata каза...

Ами да има значение на каква азбука са писали, за който го интересува, а за който не го интересува няма значение.. Анонимко, теб не те интересува, но те дразни че го обсъждаме ли???

Selene каза...

33 лева за кафенце и минерална вода!?
Не, надеждите ми да ида в Румъния за няколко дена угаснаха тотално, това просто не мога да си го позволя...
И все пак ще си питам - някой от вас дали знае с влак колко излиза: София - Букурещ, после Букурещ - Брашов и наобратно? А цените в хотелите горе-долу какви са?

komitata каза...

@ Selene - значи първо, сметката беше за двамата, второ, изглежда попаднахме на някакво баровско място без самите да се усетиме.. може би има места със съвсем нормални цени...

До Букурещ е по-добре да се пътува с автобус или кола според мен. Влакът се лънгърка адски дълго време и ако не е спален вагонът не е комфортно. Отделно е скъп (Платих около 100 лева в едната посока!). Най-евтиният и бърз вариант е превоз до Русе с нещо и от там прекачване до Букурещ...

Влаковете към Брашов не са скъпи, но са комфортни.

Мога да ти препоръчам Посока.ком като професионалисти, които ще ти помогнат да избереш най-добрия вариант.