07 февруари 2008

Великден на остров Тасос – кратки впечатления

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Гърция, Тасос, Лименария, Керамоти


Дневник на пътешествието


  • 1 ДЕН (събота)
    Тръгване от стадион Васил Левски в 6:00 сутринта. Пътуване към Гърция през новия ГКПП Илинден. Пристигане в гр. Кавала за малка разходка. Пътуване към гр. Керамоти и качване на ферибота за остров Тасос. Настаняване в хотела и свободно време. Следобед пешеходна обиколка на град Лименас (Тасос) — Археологическия музей и разкопките, Амфитеатъра и старото пристанище. Вечерта посещение на празничната Великденска литургия.

  • 2 ДЕН (неделя)
    След закуската в хотела обикаляне на о-в Тасос, като по пътя се наслаждаваме на красивия бряг. Разглеждане на манастира „Св. Архангел Михаил“. Свободно време за плаж на един от най-красивите заливи край селището Алики. На връщане към хотела разходки из селищата Потос и гр. Лименария — вторият по големина град на острова. Прибиране в Тасос и вечеря на старото пристанище.

  • 3 ДЕН (понеделник)
    След втората закуска отпътуване с ферибота за Керамоти, а от там за Кавала. Разглеждане на новия и стария град: пристанището, Кметството Тютюневата къща, Имарета, къщата на Мехмед Али, църквата Панагия и Крепостта, от която се открива чудесна панорама към града и залива. Свободно време за пазаруване и тръгване за България. По пътя спиране при археологическите разкопки на гр. Филипи, градът на Филип Македонски и селището Лидия, където е кръстена първата жена християнка. Познайте как се е казвала тя.

Впечатления


Първото ми впечатление от екскурзията беше на Българо-Гръцката граница — село Илинден. Това всъщност е нов пункт известен с тунела, позволяващ на мечките да се разхождат без да ги е страх от преминаващите автомобили. И тъй като, вече и България е част на Европейския Съюз, минахме границата без забавяне, само с показване на личните карти. До тук добре.


По пътя към Кавала, минавахме през малки градове, по скоро големи села за мен. Определено имаше какво да се види в архитектурата и озеленяването.


Като пристигнахме в Кавала, част от групата остана на хотел там. Интересното беше, че непрекъснато се чуваше българска реч по улиците. Имах чувството, че всеки турист е българин! Града е на брега на Егейско море и още при наближаването на града от високо видяхме морето.


Следващото интересно нещо беше пътуването с ферибота от гр. Керамоти до гр. Тасос на едноименния остров. И по-точно гларусите или чайките летящи край кораба.


Следващото събитие беше Великденската вечеря и посещението на църква в едно малко селце в централната част на острова с името Теологос. Там видяхме как се посреща Великден по гръцкия стил. Наистина беше интересно. След това се върнахме отново в кръчмата където ни сервираха супа от агнешки дреболий. Освен това масите в заведенията бяха покрити с големи салфетки с отпечатана карта на острова. Това се казва реклама! Сервитьотите в кръчмата бяха също българи, а по-късно се оказа, че не само там бяха българи.


На следващия ден направихме обиколката на острова, не изцяло но все пак видяхме доста места. Едно от тях беше град Лименария, където имахме време да се поразходим. Понеже сезона не беше започнал все още по улиците нямаше търговци и навсякъде беше спокойно. Там видяхме изоставената мина над града, чиято административна сграда приличаше малко на „къщата на духовете“. Вечерята беше на старото пристанище в Тасос. Там някой ядоха октопод. Оказа се доста вкусен! Месото е малко жилаво, точно колкото му трябва за да има вкус на месо, а не на нещо друго. Трябва да отбележа, че българите си остават българи, където и да се намират!


Следващия ден, който беше и последен, започна със закуска в хотела и отплаване от острова с ферибота. Пак снимах гларусите. В Кавала разгледахме няколко места, най-интересното от които беше Крепостта. По обратния път към България видяхме и древните останки на някакъв още по-древен град от историческото време на Гърция. Градът на Филип Македонски. Най-общо казано всеки камък в Гърция има история и то дълга история!


Население
Разликата между градското и селското население в Гърция се ограничава между противопоставянето на Атина и Солун, от една страна и останалата част от страната от друга. Едва в последните години в някой провинциални градове благодарение на основаването на университети се заражда урбанистичен живот. Но истински метрополии са само столицата Атина и „състолицата“ Солун, както понякога съвсем официално и може би с пълно основание е наричан тази град, чието население достига милионната граница. В конгломерацията Атина днес живеят над 3 млн. жители, почти една трета от гърците. Плодородните крайбрежни и котловинни области, както и островите Корфу, Закинтос и Хиос са райони с голяма концентрация на населението. През изминалите десетилетия на много от островите се забелязва засилване на процеса на урбанизация поради ниското заплащане и недостига на работни места в селските региони. Докато през 1920 г. все още над 60% от гърците живеят на село, днес техният дял възлиза на по-малко от 40%. Младото поколение масово напуска планинските населени места и островите, чието население днес в основата си е застаряващо.


Туризъм
Гърция е една от най-желаните туристически цели в Европа. Богатото културно наследство на античността, на също и слънцето, плажът и морето привличат тълпи както от жадни за знания или обсебени от изкуството туристи, така и от туристи отпускари. Ни май бяхме от втория тип туристи {:->)


Автор: Васил Лаков

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Гласувайте за този пътепис:

Блог класацията на България

Няма коментари: