12 август 2007

Чикаго през очите на една българка

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Представям ви разказа на Бояна за Чикаго, градът в който живее. За пръв път местен (в Америка) българин се осмелява да опише американски град, за което съм изключително благодарен на авторката. Има доста снимки, така че имайте търпение при зареждането.

Чикаго може би звучи някак скучно и сиво, за разлика от например Ню Йорк, Лос Анджелис, Маями, споменаването на които като че ли има далеч по-силен ефект върху въображението.
Струва ми се, че повечето хора, които не са били в Чикаго мислят за него като за идустриален град, неотличаващ се с кой знае какво.


Живея тук от няколко години и умишлено решавам да говоря от перспективата на времето, а не от първи впечатления, за да бъде разказът ми по-детайлен.
Мога да кажа, че градът на Ал Капоне успя да ме изненада приятно. Все още не съм сигурна дали това е моят град, но определено е забележителен мегаполис и място на неограничените възможности.
Пътувала съм доста по света и нищо тук не ме впечатлява много силно, но има толкова хубави неща, че си заслужавава да бъдат разказани.

Нека започна с архитектурата – емоционалния багаж от видяното в Европа кара мнозина да подхвърлят с презрение “каква ли пък архитектура и история има в Щатите”, но ако се избегне невъзможното и без друго сравнение, естетиката със сигурност би видяла предизвикателство в образа на Чикаго.
Казват че центърът на града, където са небостъргачите (Chicago skyline), е един от най-красивите в света. Разделен на южна (финансов център) и северна част (предимно жилищна, с магазини и заведения), даунтаун е страхотно място за работа и разходка. На брега на езерото Мичиган, даунтаун е сърцето на Чикаго; забележителен през деня с многобройните небостъргачи, лъскави магазини, луксозни хотели и ресторанти, и пленяващ след залез слънце с гледката на хилядите светлинки осеяли нощта.

В южната му част е Sears Tower (http://www.thesearstower.com/), а в северната – сградата John Hancoсk (http://www.hancock-observatory.com/) - основните туристически ориентири. И от двете градът може да се види като на длан.

А в пространството помежду им сгради на щатската и градска управа, на известни телевизии и вестници, на мащабни корпорации и хотелски вериги, се напреварват по височина и оригиналност.




Мичиган Авеню и по-точно в частта си наречена Magnificent Mile (http://www.themagnificentmile.com/) е мястото, в което са съсредоточени магазините на известни дизайнерски марки - притегателна точка за посетители от други градове дошли на разходка и шопинг.

Това е улицата на известни сгради като Wrigley Building, Chicago Tribune, Water Tower Place, John Hancock..

Бих посъветвала всеки, който се намира в района, да отскочи за кафе в Signature Lounge на върха (е, почти – 96-тия етаж) на Hancoсk Tower и при хубаво време да се наслади на 360 градусовата гледка на града (която, по мое мнение, е по-добра от тази на обсерваторията на 103-тия етаж в Sears Tower).

В съседство са State Street и Rush Street, където кафенетата, ресторантите и клубовете са врата до врата, и всеки, който твърди, че американците не се забавляват, отивайки там със сигурност може да се убеди в противното.

Подробности за всички по-известни сгради, както и страхотни снимки могат да се добият по време на класическите автобусни турове, обикалящи всички кътчета на даунтаун, които задължително трябва да се видят.



Разходките с лодка по Chicago River (особено привечер, след запалването на светлините) също предлагат страхотни впечатления.





В центъра на Чикаго е и Millenium Park (http://www.millenniumpark.org/).


Създаден по случай новото хилядолетие, той е белязан с модернистична архитектура и се простира покрай езерото, преливайки в Грант Парк. Място на ежегодните летни фестивали в Чикаго, тези паркове са като че ли баланса на морето от небостъргачи, както и предпочитано място за отдих след работния ден.




Красивите градини и павилиони, Арт Галерията, Бъкингамският Фонтан, кампусът на Музея, Аквариума, и Планетариума разположени там, са силно посещавани и са едни от основните забележителности на града. Раглеждането на всеки музей може да отнеме цял един ден, затова ще кажа само, че те приютяват едни от най-ценните експонати на изкуството известни днес (естествено, след Лувъра, Прадо, Британския Музей и Национален Музей в Кайро) и са задължителна спирка за всеки турист който иска наистина да види Чикаго.
В даунтаун е и Navy Pier (http://www.navypier.com/) – кей, някога изпозван от военните, сега пристан на корабите за дневни круизи и място, изпъстрено с кафенета, ресторанти, кино, театър, детски музей и огромно виенско колело.

А гледката е впечатляваща – назад е градът, а напред...е, може би оттук трябваше да започна... е езерото Мичиган – с наистина внушителни размери. По навик му казвам “морето”, но освен че няма мирис на море, по друго човек не би предположил, че е езеро. Няма отсрещен бряг, на запад, север и юг водната щир се простира докъдето стига и погледът. Всъщност това е и източната граница на Чикаго.




.

Големи плажове, паркове, пристанища и скъпи квартали се редят по протежението на брега. Алеи за каране на колело, ролери или просто разходка, игрища за голф и футбол, зоологическа градина (Lincoln Park Zoo) и природонаучен музей - всички те са потънали в зеленина в парковете по крайбрежието на Мичиган и кипят от живот през горещите летни дни.
Частни ятхи и крузни корабчета кръстосват Мичиган, а панорамната гледка към града от тази перспектива е просто невероятна
Мога да продължа още доста с разкази за даунтаун, който смея да твърдя, познавам добре, но мисля, че успях да създам обща представа за духа му, затова ще оставя подробностите (с пожелание за по-любопитните, да успеят да натрупат впечатления от първа ръка)

Разбира се, Чикаго не се изчерпва с даунтаун. От него започват много и разнообразни квартали, някои безлични и дори грозни, други – с европейски облик, артистични и младежки, трети – скъпи и елегантни с къщи, струващи милиони. А след тях идват и т. нар suburbs, някои от които са китни местенца, по същество – квартали със статут на самостоятелни градчета.


Изключително добре уредени магистрали кръстосват цялата тази територия и ориентирането е много лесно, тъй като табелите с посоки и указания са навсякъде.

Не ми се ще да пропусна сред интересните места Chicago Botanic Garden (http://www.chicago-botanic.org/ ) и Brookfield Zoo (http://www.brookfieldzoo.org/ ) – красиви паркове за раходка, с огромни размери и брой цветя и животни, където не мисля, че ще ми омръзне някога да ходя. А подходящ за любителите на силни емоции е и увеселителния парк Six Flags Great America (http://www.sixflags.com/), с екстремни влакчета, въртележки и аквапарк.

И настрана от всички споменати забележителности и градини, Чикаго разполага наистина с множество паркове, в които през почивните дни хората имат възможност да се събират на барбекю, да се разхождат или да спортуват.


За финал ще спомена хората в Чикаго – пъстра мозайка от американци, латиноамериканци, италианци, поляци, гърци, ирландци, украинци, азиатци и т.н. Тук е и най-голямата българска колония в Щатите. Това е един от градовете с най-много емигранти, в резултат на което се отличава с изключително културно многообразие.

Това накратко е образът на Чикаго през моите очи – красив град, различни хора, много възможности, интересни места за прекарване на свободното време и туристическа дестинация, която определено си струва да се посети.
Автор: Бояна
Снимките са предоставени от автора

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Гласувайте за този пътепис:

Блог класацията на България

8 коментара:

Анонимен каза...

Безсмислена и скучна статия - такива могат да се намерят много в по-тъпите туристически гайдове.

Аз чета този сайт, защото обикновено в статиите в него не се слага екселска таблица със "забележителностите", а набляга на интересния изказ, на личните преживявания, на този личен поглед върху хората и обстановката в чуждата държава или град, който няма как да видиш в книга или предаване, а трябва някой да ти го разкаже.

Стойчо каза...

Айде сега - ами да вземе някой да напише нещо по-добро за Америка. Не стига, че момичето се е постарало да напише нещо, ами и да я критикуваме...
Иначе 10Х за мнението ти за сайта :-)

Анонимен каза...

Tochno takava iskah da bude statiata - absolutno informativna - za zabelejitelnostite, koito mogat da se vidiat v Chicago, a ne za lichnite mi prejiviavania, koito opredeleno ne durja da sa obshtestveno dostoianie.
Az jiveia tuk, taka che tova ne e putepis ot ekskurzia do USA, a i e po-vajno da se znae kakvo e interesnoto v Chicago, otkolkoto kakvo sum pochuvstvala az kato sum go vidiala za pruv put.

Анонимен каза...

Напротив, това какви са забележителностите в Чикаго няма никакъв, ама абсолютно никакъв смисъл да го пишеш, щото го има навсякъде - пътеводители, официални сайтове, селф-гайдове и т.н.

Даниела Георгиева каза...

Много хубава статия, Боби :)

Чикаго е любимият ми град след Варна, където и да ходя (в Америка де) - а аз съм ходила на не малко места - като че ли Чикаго си остава най-страхотното местенце.

Лонганлон, ние живеем тук, ходим на работа, почиваме, излизаме, за какви емоции искаш да разкажем? Ако идвам за първи път да разкажа емоциите си, ама след години, през които минаваме един и същи път почти всеки ден - какво очакваш? Да ти напишем как ставаме, отиваме на работа и си мислим какво имаме да правим през деня, какви индивиди наблюдаваме в метрото и после как се прибираме? Еми отдавна не сме туристи тук, за други неща мислим. А пък и я ми покажи къде е този сайт на български където така добре е описан града със снимки и думи? И да не ме разбереш погрешно, не се заяждам, само обяснявам.

На мен много ми хареса статийката, не само защото отдавна не съм слизала към центъра, а и защото винаги съм се кефила на този град. Браво, Боби :)

Анонимен каза...

Ами статията се казва "Чикаго през очите на една българка" нали? А не "Енциклопедичен речник на забележителностите в Чикаго"...

Ама кво ли се хабя, правете квото знаете.

Стойчо каза...

Понеже аз съм авторът на заглавието - да дам малко пояснения:-) - българка, разказваща за Чикаго, така както тя го вижда. Аз самия също пиша разказите си с повече наблягане върху нещата , които се виждат, а не толкова на преживяванията си. Имаме други автори, които описват почти само преживяваниятя си. И двата вида разкази имат място на блога - условието е да са забавни и/или интересни.
Ще се радвам някой да опише Чикаго и като преживяване, но това не значи, че не искам да чета и описания на града. Текстовете не са комерсиални и всеки пише за каквото и както иска.

Поздрави

Анонимен каза...

Здравейте, Мога да кажа само, че статията е супер. Въпреки, че не е писана от журналист, а от човек с нормална професия тя е много добра. Лично аз я препоръчвах на приятели.

Не мога да разбера защо когато човек се потруди и направи нещо хубаво, веднага се появява някой да го критикува. Ами като не я харесва да напише той...

Супер е Боянска :)
Божидар