23 май 2007

Съвети за пътуване: Белград

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Да отидем в Белград (съвети и информация)

Преди няколко месеца ми се наложи да отида в Белград за концерта на Мейдън и тогава реших да напиша този материал.

Път
За да посетите Белград имате нужда само от международен паспорт. Няма нужда от визи или друг тип документи.

С автобус
Автобус - 38 лева - в едната посока - тръгва всеки ден в 07.30 и пристига в 14.30 в Белград (има прекачване в Ниш)
За връщането обратно е необходима резервация, повече информация, можете да получите на тези телефони: 981 58 56 или 981 56 53 или на сайта на фирмата превозвач.

С влак
Има 2 влака от София до Белград, единият е сутринта, другият е вечерта. Билети се вземат от Бюро Рила. носете си личните карти, необходими са за издаване на билетите.
Билетите важат един месец и можете да си ги ползвате когато пожелаете. Цената им е около 42 лева. Ако сте група от 5 човека и повече има голяма отстъпка.

Обикновенно влака пътува 6 часа, но се случва и да закъснее и да пристигне по-късно. Бъдете подготвени. Обикновенно пристигате на гарата към 6 и половина (местно време).

Време
Не забравяйте да си преместите часовника с 1 час назад, като отивате към Белград и да го върнете обратно по пътя за София.

Валута
Валутата е динар. Курса към момента е 40 динара за 1 лев. Повече от желателно е да си купите динари от София, преди да тръгнете. Това може да се направи в бюро на улица Гладстон (до пресечката с Витошка) и в бюро срещу пазара на Графа, над което мъдро стои надписа, че работят със всички валути. Курсът е изгоден.

Не обменяйте евро за динари в Белград, освен ако не е в банка. Не плащайте с евро в Белград, ще ви “отрежат’ с курса.

Цени
Белград е скъпо място.

Баничка или закуска е в рамките на около 40-50 динара (лев и нещо)
Бира на заведение: 80-120 (2-3 лева)
Плескавица: 450 динара
Салата: 250 динара
Топка сладолед: 40 динара

Вземете си повече пари за всеки случай.

Спане
Винаги може да спите в 4 звезден хотел, но аз се старая да намирам евтини и същевременно добри места за спане:

Хостел Монстър
Цената обикновенно се движи в рамките на 11 Е (на вечер на човек в обща стая). Хубавото на хостела, освен, че е евтино, е че можете да пристигнете и да си тръгнете когато искате. Не сте длъжен да си тръгнете в 12 часа, както на другите места. Платете, задължително в Евро.

За да си запазите място, можете да пишете или да се обадите на следните адреси:

Monster Hostel
Višegradska 25
Belgrade

p. +381 642 20 77 07
e. monsterhostel@gmail.com


Ако имате кредитна карта, можете да си резервирате място и във http://www.hostels.com

(+)
Атмосферата му е много добра, чисто е и има чудесен изглед. Освен това има кухня, безплатни напитки и интернет.


(-)
Намира се на третия етаж и няма асансьор. Обслужващия персонал се сменя често и не помнят резервацията ви. Носете си всички данни.

/скоро ще добавя още информация/

Забележителности
Белград е пълен със забележителности. Ето няколко от тях:

Калемегдан
Калемегдан е известна крепост и парк в Белград, Сърбия. Тя е основна забележителност на града. Крепостта е разположена на десния бряг на река Сава при вливането ѝ в река Дунав. Основните укрепления гледат на запад, към Земун и Нови Белград. Крепостта е строена между 13 и 19 век, като всеки от завоевателите на града построява отделните части. Паркът зад крепостта също се нарича Калемегдан. Крепостта е била седалище на турски гарнизон. Тя е била превзета през 1867 г. с участието на Втората българска легия.




Отделете поне половин ден за да се разходите и разгледате парка и крепоста. Те се намират много лесно в Белград - на края на главната пешеходна зона са. Няма начин да се объркате. Освен всичко друго има и табели с информация и насоки за забележителностите. Няма начин да се объркате.

Храм “Свети Сава”

Сърбите, твърдят, че е по-голям и от “Александър Невски”, вървете проверете. През повечето време е затворен, може да се взлезе само в малката църквица до него. До него се стига, ако тръгнете от главната пешеходна зона в обратна посока на Калемегдан. Също има много табели до него.

Военно министерство (Генерален шаб)

О, да забележителност е. Спомнете си американското нападение над Сърбия преди години. Ето какво се е случило и какво е останало като паметник за поколенията.

Поискайте от хостела или хотела карта на Белград със всички забележителности и се наслаждавайте на престоя си.

Ето тук има още информация за Белград>>>

Автор: Богомил Шопов

Фоторазказ за пътуването на автора има тук>>>

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Гласувайте за този пътепис:

Блог класацията на България

1 коментар:

Анонимен каза...

Благодаря за информацията!