24 октомври 2006

Из бивша Югославия и Далмация (Хърватска) с кола – част 3

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Места за плаж и други които си струва да посетите

Началото на целия пътепис>>>


Далеч преди да тръгнем за тази екскурзийка до Пельшац слушах хвалбите и авто-рекламите , които Никица правеше на Далматинското море – Че едва ли не ако веднъж отида там на море , навсякъде другаде ще ми се струва по зле . Че едва ли не само карибите могат да си съперничат с Далмация и т.н. Та приемах с леко недоверие неговите думи . Малко типично по шопски , макар и да нямам и грам такава жилка в рода си (опазил бог! ) си виках „абе верно там може да е харно ама тоя май ме мета по върбите „... но сега с ръка с ръка на сърцето мога да заявя , че всичко надхвърли и най-смелите ми очаквания . Не съм ходил все още на Карибите (дай боже някой ден и това да се случи ) , но Далмация и в частност Пельшац са наистина приказно местенце за почивка на море .

Тъй като разполагахме общо с 4 дни поради трудния път дотам и обратно (2+2 дни отиване и връщане) на плаж на Пельшац успяхме да отидем само на 2-3 места
(единия от тези 4 дни отиде в разходка до Дубровник ) . Тъй като пракрасните места за плаж на Пельешац са твръде много тук ще спомена тези, на които упяхме да отидем и някой от тези , за които само успяхме да чуем . Понеже не смятам да се повтарям за всяко едно място поотделно нека тук спомена , че навсякъде водата беше кристално чиста и бистра . Който не е ходил , моля да отиде и да се увери сам ;)

Сресер – Това беше селцето, в близост до което се намираше и базовият ни лагер – вилата на Никица . Съответно там ходихме на плаж цели 2 пъти . Това беше и единствения плаж със фин пясък , който може би има на Пельшац . Намира се в малко заливче откъм Мало море и точно срещу плажа на около 200 метра имаше малък скалист остров . Тъй като цялото дъно от едната страна на плажа беше доста ниско , без проблеми , хора неможещи да плуват можеха да си направят разходка до там . А тези , които пък можехме да плуваме си правехме приятни плувни разходки до шамадурите на мидената ферма намираща се от лявата страна на островчето . Вторият ден , в който плажувахме там Никица ни светна за някакъв вид много вкусни миди за салатка горе- долу около 3-4 сантиметра в диаметър , които си играхме да изравяме с крак на дълбочина 4-5 сантима под пясъка по средата на разстоянието между брега и острова . Но понеже освен нас имаше още доста ловци , за час – два успяхме да наловим само около половин торба. Така или иначе салатката , колкото и малко да беше се оказа доста вкусна вечерта.



Плажът на Сресер , отзад е малкият Остров а фигуритепо средата са на двама вманиячени ловци на миди :-)


Тръстеник – Намира се на около 4-5 километра разстояние от Сресер откъм страната на Велико Море . Приказно малко заливче където плажът наистина беше прекрасен . От дясната страна на заливчето се намира и малкото пристанище на Тръстеник . Там по думи на Никица почти всяка година с личната си яхта пристига на почивка една от принцесите на Монако . Тази година обаче или не беше идвала или пък е идвала в различно от нас време . Предполагам доста хора са чували как псуват сърбите , но пред една малка компанийка от 5-6 малки дечица (местни далматинчета) , които си играеха на плажа в Тръстеник , сърбите ми се сториха направо цвете . Ако все още не сте чували как 8-9 годишни момченца и момиченца псуват на всяка 3 дума всичко от другаря си до Исус и Богородица то това може да ви се случи точно там . Интересното е ,че този лош език си беше ей така нещо съвсем обичайно и в реда на нещата , между другото както се казва . Далматинска му работа . ;-)

Тези дечица освен да псуват , играеха и една доста популярна местна далматинска плажна игричка . Нарича се Picigin и се практикува от деца и младежи в близост до брега . Използва се малко топче което подредените в кръг играчи си подават един на друг с ръце падайки акробатично във водата . Целта е топчето да не падне . Игричка на Picigin може да видите тук : http://www.youtube.com/watch?v=h2vr5WnXe1k

Заливът и плажът на Тръстеник (снимката не е моя)


Дивна – малко девствено плажче , едно от местата , на които съжалявам че не можахме да отидем . Намира се малко на север(около километър) от Търпань от страната на Мало Море .


Плажът Дивна (снимката не моя)


Оребич – Това малко градче намиращо се почти в северния горен край на полуострова . Разположено е в поножието на върха Св. Илия и най-голямото населено място на полуотрова (поне според мен) . От там се хваща ферибот , който за 15 минутки ви закарва до разположения отсреща голям Остров Корчула и едноименния стар град . Оребич е град на моряци и капитани . Струва си да направите плаж там или пък да се разходите по крайбрежната улица , осеяна с множество приятни барчета и стари красиви къщи на фамилиите на стари морски далматински вълци.


Плажът на Оребич с връх Св. Илия отзад



Прапратно – Намира се още в началото на полуострова , много близо до Стон , от страна на Велико Море . Друго от местата , които не успяхме да посетим . Там май също има фин пясък :-)


Прапратно (снимката не е моя )

Край

Автор: Мартин Папазов

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Гласувайте за този пътепис:

Блог класацията на България

Няма коментари: