31 август 2006

Из бивша Югославия и Далмация (Хърватска) с кола

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Из бивша Югославия и Далмация (Хърватска) с кола - част 1

Първото искам да спомена, че това пътуване беше възможно единствено благодарение на любезния ни домакин Никица – един босанец с голямо сърце!

Вариантите да стигнем до Дубровник или околността се оказаха не толкова много, колкото си мислихме в началото. За пътуване с автобус, както се изрази лелката от гишето на "МАТПУ 96" на централна гара, тези земи са табу. Единствените автобуси от България, които пътуват до там, са организираните екскурзии които започват с цени от 300 лв. и нагоре за някакви си 4-5 дни, затова и решихме това пътуване да стане с личен автомобил.

Вариантите да стигнете до Дубровник с кола са (да речем) 4:

- През Македония (Скопие) – Албания – цялото крайбрежие на Черна Гора – Дубровник

- През Македония (или Сърбия) – Косово – Черна Гора – Дубровник

- През Сърбия – Босна и Херцеговина – Дубровник

- През Сърбия – Ниш – Чачак – Ужице – Нова Варош - Бйело Поле(ждрелото на Лим) – Подгорица – Будва – Херцег Нови – Дубровник

По първия маршрут на идване към България беше дошъл гореспоменатият ни домакин Никица. Беше изминал 130-километровата отсечка през албанска територия за малко по-малко от 7 часа и описваше пътя и земите, през които е минал, с думите „Леле – Мале , 19 век !” и обясняваше как, когато е стигнал в Косово, е паднал на колене и е целувал майката-земя от радост. Съответно този маршрут моментално отпадна като вариант.

Продължение на първа част>>>


Из бивша Югославия и Далмация (Хърватска) с кола – част 2
Пельшац

Това е вторият по големина полуостров на територията на Хърватска . Продълговатата му форма разделя водите на Адриатика в района на 2 морета , наричани Велико Море (от страна на о-в Корчула) и Мало Море (от страна на Балканския полуостров) . Най южната му точка е малкия и красив Стон(отстоящ на около 70 км от Дубровник) – бивш граничен град на Дубровнишката Република , а най-северната Ловище – любимо място за парапланеристи и сърфисти заради силните въздушни течения , които духат там почти целогодишно .

Полуостровът е осеян с поне 3-4 дузини населени местенца – предимно малки селца . Най голямото градче е, може би, Оребич , но и той предполагам не надхвърля 5-600 души през активния сезон, така че, ако също като мен търсите приятната почивка сред девствена природа, спокойствието и липсата на навалица, сте попаднали на едно от райските кътчета на земята .

Продължение на втора част>>>

Из бивша Югославия и Далмация (Хърватска) с кола – част 3


Места за плаж и други които си струва да посетите

Далеч преди да тръгнем за тази екскурзийка до Пельшац слушах хвалбите и авто-рекламите , които Никица правеше на Далматинското море – Че едва ли не ако веднъж отида там на море , навсякъде другаде ще ми се струва по зле . Че едва ли не само карибите могат да си съперничат с Далмация и т.н. Та приемах с леко недоверие неговите думи . Малко типично по шопски , макар и да нямам и грам такава жилка в рода си (опазил бог! ) си виках „абе верно там може да е харно ама тоя май ме мета по върбите „... но сега с ръка с ръка на сърцето мога да заявя , че всичко надхвърли и най-смелите ми очаквания . Не съм ходил все още на Карибите (дай боже някой ден и това да се случи ) , но Далмация и в частност Пельшац са наистина приказно местенце за почивка на море .

Тъй като разполагахме общо с 4 дни поради трудния път дотам и обратно (2+2 дни отиване и връщане) на плаж на Пельшац успяхме да отидем само на 2-3 места(единия от тези 4 дни отиде в разходка до Дубровник ) . Тъй като пракрасните места за плаж на Пельешац са твръде много тук ще спомена тези, на които упяхме да отидем и някой от тези , за които само успяхме да чуем . Понеже не смятам да се повтарям за всяко едно място поотделно нека тук спомена , че навсякъде водата беше кристално чиста и бистра . Който не е ходил , моля да отиде и да се увери сам ;)

Продължение на трета част>>>

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Гласувайте за този пътепис:

Блог класацията на България

Няма коментари: