07 декември 2007

Ванада – и те, като другите...

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Ванада, и на вас...



Днес няма да има рубрика „Ретро“. Днес ще ви предложа да си поговорим за свободата на словото и как нашите доставчици се опитват да НЕ СИ ГОВОРИМ за тях.
Случката този път не е за интернет-доставчик (Селинет, отдъхнете си;-) – а за

туристическа фирма - Ванада

Първо ще постна разказа на Дарина Бешкова (http://mumunarnik.blogspot.com), а след него и реакцията на фирмата Ванада, така както са представени в блога на Мумунарник.
Правописът и пунктуацията са оригиналните, за да не ме обвини някой в манипулация.

Ако някой се чувства засегнат - да пише коментари. Ако не се псувате - няма да трия коментарите.
А ако някой се опитва да ме заплашва мен, че съм пуснал тази тема - предупреждавам, че ще публикувам всичко.

И така давам първо думата на Дарина:

До Дубровник и назад

Идеята за Дубровник се настани удобно в съзнанието ми преди повече от месец. Мисълта, че мога да прекарам празник като рожденният си ден с любимия човек в този град, ми звучеше като прекрасен завършек на тази така щастлива за мен година. Какво по-хубаво от това пак да сме на път заедно. Постарах се да намеря всички възможни варианти за пътуване до там, разбира се най-лесният беше чрез агенция. Попаднах на няколко оферти. На запитването за конкретната интересуваща ме дата отговориха от Ванада. Безумно щастлива бях. Още по-щастлива се чувствах, когато отидохме месец преди екскурзията и капарирахме, всичко беше потвърдено, екскурзия ще има. УРА! Единственото нещо, което ме озадачи беше че ми казаха че няма смисъл да си правя по-голяма застраховка от предлаганата от тях до $2000. Зачудих се, какво са $2000 за един живот? Нищо. И защо не поискаха да ми направят друга застраховка, живота си е мой нали така? Именно това съмнение, подбуди в мен желанието да разбера нещо повече за тази фирма, какво пишат хората за нея в интернет пространството.
Попаднах на ето тези постове този, този и този
Направи ми впечатление, че има прекалено много негативни мнения за фирмата, шестото ми чувство не случайно е заработило навреме. Като един нормален интернет потребител реших да се регистрирам във форума и да постна няколко запитвания. Регистрирах се с ника mumunarnik. Обичам си го тоя ник. В буквален мой превод значи "свърталище на маймуни". хахаха ;-)Постнах три мнения в стил "какво мислите вие хорица за тая фирма, да се доверявам или не" и забравих за това, даже и не съм проверявала толкова често дали някой ми е отговорил.

Вчера в разгара на понеделнишкият ден ми се обажда едната госпожа от Ванада и със заповеднически тон ми казва да ида с договора в офиса им да уточним някой неща по пътуването. О.К. защо да не ида, само дето нито ме пита мога ли немога ли, с мен ли е тоя договор не е ли. Разбрах се с мъжа ми да дойде с мен, хем договора ще донесе, хем да видим заедно за какво иде реч. Странна работа, има 3 седмици до пътуването а те ме викат и то без да поиска номерата на паспортите ни, тцтцтцтцттц.
Зацъка ми в главичката едното наум. Да ама не достатъчно да ме светне да го снимаме тоя договор.

Отиваме ние. Пострещат ни. Ни ръка ни се подава ни нищо. Седнахме на столчетата и от там на сетне всичко мина като в лош сън. Другарката Ваня явно има нужда от време на време да се изявява като надзирател нощна смяна в женски затвор. ЕЙ, Богу, та това си беше разпит!
"защо съм написала тия неща" "искам ли да пътувам с тях" "защо като искам пиша по форумите тия неща"!?!?!?!?
Гледаме се с мъжа ми, опулени, неможем да повярваме на очите си. Слушам и не вярвам, тая добре ли е!? Ще си пиша каквото си искам, най-малкото моите постове са безобидни. Как може фирма с опит като тяхният, какъвто твърдят че притежават, да се занимава с такива неща. Обясних й (защо ли въобще си направих труда), че имам някакви права и мога да си пиша където си искам и че не е тя човека да ми държи сметка какво и къде ще пиша. Да, ама не. Като е така няма да ходим с тях в Дубровник! Ние сме били лоши клиенти, тръгвали сме отрицателно настроени, щели сме да им развалим групата. ДАААА моето намерение беше като ида в Дубровник да наговоря на всички пътници колко са зле!?!?!? Хихихи, ами то няма нужда те сами ще разберат. Ако има такива въобще.

Странно как една фирма подбира клиентите си. Останали били с много добро впечатление от нас първият път, а аз така да се изложа и да се изкажа така негативно по техен адрес във форума! Как съм посмяла и аз незнам. Досега да не се усетя какъв лош човек съм. Както каза един френд провалила съм се на интервюто за пътуване, което са ми устроили. ХИХИХИХИ ХАХХАХАХА Смешници. С тая глупост, която направиха доказаха, че всички негативни мнения за тях са верни. Не беше ли по-добре да ни оставят да идем, да видим, да ми докажат че наистина им е "страхотна екскурзията", при всички положения ако беше така пак щях да пиша и да разкажа. НО! те не искат да рискуват хората, защото си знаят стоката която предлагат. Некачествена. Страх ги е, че няма да ни хареса и затова са взели нещата в свои ръце. Голямо шоу беше. Извадиха ме от нерви. Никога не са ме дискриминирали. НИКОГА, а това е дискриминация спрямо правото ми на мнение. Какво от това че съм писала във форума че се притеснявам дали са добра фирма и че се интересувам от повече пътували с тях хора? Какво губят те? Знаят ли тия велики турагентки какво е свобода на словото? Хм, едва ли.

Мисля си че единственото им занимание е да седят и четят във този форум for.journey.bg какво пишат хората за тях и ако има някое отрицателно и лошо мнение си постват хубаво. Адмирации за което. Много хитро, няма що. Вместо с дела да докажат, че са добра и качествена фирма, която държи на клиента си, те какво направиха сграбчиха ми договора, троснаха ни парите и ни казаха че сме ЛОШИ ХОРА, КОИТО НЯМАТ ПРАВО ДА ПЪТУВАТ С ТЯХ, ЗАЩОТО ЩЕ РАЗВАЛЯТ ДИСЦИПЛИНАТА НА ГРУПАТА ИМ.

Добре. Чудесно даже. Оправдаха ми опасенията и страховете, вкараха си сами автогол и ме спасиха най-вероятно от кошмарното им пътуване. За което благодаря! Иначе пак ще ида в Дубровник, няма да ме спрат те, нито да убият мечтата ми, защото няма сила, която да спира мечтите.

Живеем в България и искаме да сме щастливи, да сме нормални хора в едно европейско общество, но докато качеството на предлаганите ни услуги не се подобри, това никога няма да стане.



Ето и реакцията на Ванада:

Уважаеми колеги-туроператори,

Скъпи клиенти и участници в интернет форумите,

Обръщам се към всички вас в качеството ми на управител на туристическа фирма ЕТ „ВАНАДА” и като лице, пострадало от интернет-посегателство, характеризиращо се с изключителна дързост и арогантност. Словесната атака срещу управляваната от мен фирма беше извършена от двама участници в интернет форумите на www.journey.bg; www.travel.bg; www.dir.bg; и др., с които лица наскоро имахме злощастието да се сблъскаме в нашия офис. Въпросните „форумисти” са Дарина Бангиева и Божидар Бешков, чиито пълни лични данни няма да разглася в настоящото обръщение, поради наличие на императивни забрани в действащия Закон за защита на личните данни. Въпросните субекти се подвизават в интернет форумите под различни псевдоними и прякори: “mumunarnik”, “turist”, “progonen klient”, “Пияндурник”, “Auto touris”, “Dani”, “Advocat”, “passant”, “Ваня – админ”, “Ваня админ”, “Ваня”, “Ваня, Ванада”, “заинтересуван” и др., като следва да отбележа, че техния ІР адрес е локализиран и персоналната им идентичност е безспорно установена.

Въпросните закононарушители, вече повече от два месеца, провеждат виртуална, целенасочена, опозоряваща и противоправна кампания срещу нашата туристическа фирма. Същите разпространяват неверни факти и обстоятелства, като дори имат наглостта да пишат от името на фирмата, като се предстaвят в интернет форумите с ник “Ваня” - името на лицето контактувало с тях. Тяхното поведение е породено от факта, че фирма „Ванада” развали договора си за пътуване с тях, поради обидни предварителни квалификации, изнесени в интернет от същите. Впоследствие им възстановихме внесеното капаро, с което окoнчателно прекратихме отношенията си с тях. Ние, естествено, уважаваме правото на всеки клиент да направи избор на агенцията, с която да пътува затова любезно им предоставихме възможността да ползват услугите на друга туристическа фирма.

Ние във „ВАНАДА” винаги сме ценили мнението на нашите клиенти относно качеството на предоставяния им туристически продукт. Неморалната и цинична кампания на лицата Бангиева и Бешков, обаче, не може да бъде възприета като клиентско оплакване или градивна критика, тъй като те не са ползвали нашите услуги. Поради това действията им могат да бъдат квалифицирани единствено и само като противоправен деликт (непозволено увреждане по смисъла на гражданския закон на Република България), който причинява материални и морални вреди на мен, в качеството ми на търговец с фирма. Безспорно е правото на всеки индивид свободно да се изразява и да публикува мнение в интернет пространството. Въпросното право е еманация на върховния принцип за свободата на словото, който е обективиран в Конституцията на Република България. Правото на свободно изразяване обаче следва да се осъществява при зачитане на правата и законните интереси на останалите членове на обществото, а манипулацията на общественото мнение е правно недопустима. На въпросните правонарушители безспорно ще бъде потърсена отговорност и това няма да е прецедент. В България вече са заведени първите дела за незаконно публикувана информация в интернет, отнасяща се до пазарни манипулации с вътрешна информация относно дружества-емитенти на капиталовите пазари (за справка: Софийски районен съд, наказателна колегия, а. х. д. КФН с/у Йордан Кокинов, вж. вестник „Капитал”, бр. 47 от 24.11.2007 год., стр. 90-91). Считам, че нищо не пречи следващите съдебни дела да бъдат заведени срещу наглите манипулатори на пазара на туристически услуги, който също е обект на специален регулаторен режим и следователно правата на гражданите и на търговците следва да бъдат предмет на специална защита. В тази връзка безспорно отговорност от Дарина Бангиева и Божидар Бешков, които се подвизават в интернет като: “mumunarnik”, “turist”, “progonen klient“, “Пияндурник”, “Auto touris”, “Dani”, “Advocat”, “passant”, “Ваня – админ”, “Ваня админ”, “Ваня”, “Ваня, Ванада”, “заинтересуван” и др. ще бъде потърсена чрез съответните правоохранителни органи в Република България.

С уважение:

Галинка Васева – Управител на ЕТ „ВАНАДА”


Коментарите оставам на вас

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Гласувайте за този пътепис:

Блог класацията на България

22 коментара:

Michel каза...

Олеле! Изгубих си и ума и дума, честно... :-(

Des каза...

ами не е правилно да говориш негативно за нещо, което не си опитал ми беше първата реакция;

но отговора на фирмата е безумен.

Анонимен каза...

Много странна реакция. А може да бъде съвсем различно. Аз съм имал съвсем други преживявания след негативен пост в блога си - http://www.kenanoff.com/blog/archives/225

Darina каза...

Мен това, което най-много ме дразни, е че споменават някакви никове, под които аз не съм писала нито пък мъжа ми, най-малкото съм оставила и координати, каквото съм искала да им кажа съм го писала под собственият си ник mumunarnik.

Unknown каза...

Добре де, а как фирмата ще компенсира клиента за разваления договор? Изобщо по коя точка е прекратен?

Иначе писмото е класи над това на Селинет...

Стойчо каза...

В смисъл, че няма правописни грешки ли?

Darina каза...

Да си призная честно, така и не разбрах по коя точка е прекратен този договор, единственото което ми стана ясно е че го прекратяват, защото съм питала за тях във форума и съм тръгвала негативно натроена към тях, закаш щях да ида в Дубровник заради тях, това било грубо отношение и не искат такива хора в групата си. Цялата тая среща протече по един безумен начин, като заставен ученик да давам обяснение пред директор на училище, защо не слуша в час.

Unknown каза...

Darina,
според мен е напълно в реда на нещата да пуснеш официална жалба срещу фирмата в Комисията за защита на потребителите. В крайна сметка те са провалили плановете ти като са нарушили договор явно без правно основание! И да си искаш обезщетение за провалената отпуска.

Жалби в КЗП могат да се подават и онлайн : КЗП Контакти. Само избираш община и готово.

Darina каза...

Ходих до там и говорих с жена, която се занимава с туристически фирми, тя ми каза че освен да ги проверят дали са им наред разрешителните нищо друго немогат да направят, защото са ми взели договора и са ми върнали парите. Всичко останало по съдебен път със свидетел, това ми каза.

Анонимен каза...

Първо искам да се извиня предварително ако се окаже, че Дарина за която си мисля аз, не е същата госпожа, с която се бяхме посдърпали преди време относно един разказ за Париж. Ако бъркам автора на този разказ за Ванада моля да бъда извинена. Но ако Дарина е тази, която си позволи да ми каже да не говоря за Париж лоши неща, то нека да прочете написаното по-долу.

Дарина, по стила ти на писане се досещам, че точно ти беше коментирала много остро разказа ми за Париж? От предишните ти коментари към моя разказ останах с впечатлението, че си много широко скроен човек, а сега се оказва че си се запенила от яд, че тия от Ванада са ти върнали мангите и не са те искали в групата. Пишеш за свободата на словото в интернет пространството, а май забравяш злобните си коментари по мой адрес за моето премеждие. Така ти се пада да ти кажа! Заслужи си го! Злобна и дребнава женица!

Unknown каза...

Zori, предполагам вие сте автора на "Париж - едно огромно разочарование", където има и коментари от "Дарина". Дали това е тази Дарина или друга - няма значение.

Това, че на Вас коментарите Ви звучат "злобни", говори единствено за някои черти на характера Ви, които няма да коментирам.

Колкото до личното Ви отмъщение - няма нищо общо с темата!

Как може някой, написал следното : "Така ти се пада да ти кажа! Заслужи си го!", да нарича друг "злобен" ....

Стойчо каза...

Добре сте дошли и двете на блога, но все пак нали няма да се замеряте с покъщина сега?

Анонимен каза...

Дарина, Ирина вече станахте много, но за мен сте един и същ човек.
Никой не говори за лично отмъщение, просто живота е такъв, че като се подиграваш с един човек за сполетялото го нещастие, не след дълго време и теб те застига същото. Вече се убедих, че Дарина е същата оная представяща себе си за широко скроена жена. Както и да е. Не се представяй и като Ирина моля те защото по стила ти на писане и плюене си личи. Не може да те обърка човек. Успех при следващите ти пътувания. И се надявам сполетялото те да ти е като обица на ухото да не се заяждаш друг път с хората когато са разочаровани от обслужването на някои туроператори.

Unknown каза...

Zori, ставате параноична! Казвам се Ирина Марудина и подкрепям Дарина в опита й да защити правата си, защото самата аз съм подавала не една жалба до разни държавни институции и комисии!

Ако те интересува повече за моята личност, заповядай в блога ми :

Irina's Blog

Анонимен каза...

Извинявай Ирина, но не мога да си променя мнението за Дарина и както тя самата казва всеки може да си пише каквото си иска. А в моя случай тя нагло се опита да си наложи мнението, че не трябва да се мърмори за обслужването във Франция, което от своя страна си е под всякаква критика! Ето малко по-късно самата тя е жертва на подобно обслужване. Тава че ти си защитавай Дарина колкото искаш, а аз пък ще си пиша за нея каквото си мисля. Извини ме, но наистина си помислих че Дарина пише под името Ирина.
В случая Дарина си търси правата също като мен, защото е засегната по някакъв начин от дискриминацията. Сега е момента да и кажа, че като не и харесват условията на договора с Ванада, ами да не се записва при тях. Да си намери друга фирма. Какво е тръгнала да плюе? Дарина виж как всичките ти приказки против мен се обърнаха срещу теб!

Стойчо каза...

Дами (и господа), темата на постинга е за това как някои фирми (в случая Ванада, а по-рано – известната вече Селинет) се опитват да заглушават свободното слово, вместо да си налегнат парцалите и да обслужват клиентите си.
Моля ви, не се отклонявайте в твърде лични нападки - от това нито обслужването ще стане по-добро, нито ще защитим свободата на словото.

Darina каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Darina каза...

Даже не съм и чела тая тема за Париж :) Много ми е забавано така като някой реши да нарочи някой човек за нещо и е убеден в правотата си, без да се замисля дали не греши, само една Дарина ли има в тая България, та Зори няма да е лошо от възпитание просто да се извиниш, най-малкото нищо не съм ти сторила на теб, ако и това няма да те убеди, че не съм тази която те е нападала в постта ти. Здраве да е. :)

Darina каза...

Махнах си по-горният пост за да не превземам темата с коментари, а да напиша всичко в един, в случаят в два :)

Ta конректно за темата за Париж, чак сега я прочетох и как точно решиха че си приличаме по "злобните нападки" :-D Съжалявам че ще я разочаровам дамата, но не съм аз :) И че ще й разваля радостта от това че Ванада са ми го върнали :-D

Общо взето, която и да съм, даже и да бях същата Дарина, има ли значение това и как може да те радва факта и да те успокоява че някой си е получил заслуженото, какво заслужено е това да ти затварят устата и да те гонят, а не да си вършат работата заради която са там.
Факт-а че някой прави опит да посегне на правото на някой друг да се изразява, само може да те смути но не и да те радва, защото може да се случи на всеки явно в тая държава, я за интернет, я за туризъм.

Анонимен каза...

Чета и се чудя. Боже, толкова ли е изглупял народа, та се сипе такава агресия в тия постинги. В това ни е проблема, вместо да застанете зад човека на когото са нарушени правата, като типични Българи се опитвате да се саморазправяте с него и да го плюете. А после се чудим защо сме зле? Зле ни е мисленето! Ако всеки застане зад собствените си права и задължения а не бяга от отговорност, ще видите как фирмите ще се научат, че клиента винаги има право и, че клиента не е техен враг, а той им плаща заплатите в края на краищата.Както и да е - явно ви е по-лесно да се плюете помежду си, но знайте,това няма да промени нещата. Нито фирмите ще станат по-добри, нито услугите, нито вие, напротив.
Хайде весела Коледа на всички и благодаря за вниманието!

Атанас каза...

Пътувах с "Ванада" до Дубровник, където посрещнахме новата 2008 година.Организацията беше безупречна, хотела отличен/на фона на смешните пари, които платихме/,храната - без забележки !Радвам се, че не се подведох по глупавата дискусия във форума/малко ми трябваше/ и не се отказах от пътуването. А Дубровник...но това е друга тема !

сатта каза...

екскурзиите на фирмата са добре организирани