16 февруари 2006

Градът Белград

Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Градът Белград


Блогът за пътеписи „Пътуване до...“ се премести на нов адрес http://patepis.com. Забелязвам, че все още очаквате да се появяват нови пътеписи на настоящия адрес – това няма да се случи. Всички тукашни пътеписи са преместени на http://patepis. com. Минете на новия адрес http://patepis.com, където има вече към дванайсет нови пътеписа. Новият урл за абонатите през RSS e http://patepis.com/?feed=rss2 До нови срещи на новото място!

Гласувайте за този пътепис:

Блог класацията на България

18 коментара:

Анонимен каза...

Описанието е много реалистично!
Аз в петък се върнах от Белград - пътувах с автобуса на Матпу. Доста неприятно е общо взето. Пътуват предимно съмнителни субекти. Задължително връщат поне 1 на границата. Понякога се чака доста на границата. Автобусите са супер мизерни и мръсни. Сменя се на Ниш и там се чака около час и половина (зависи колко са ви държали на границата). Между 7 и 9 часа е пътуването с чакането тук там. Автобуса се движи доста бавно.
Задължително опитайте сръбския бурек - няма нищо общо с наще мазни банички - 100 пъти по-вкусен е!

Стойчо каза...

Радвам се, че ви харесва разказа, но ако и днес (2007г) разказът е реалистичен - много кофти и за сърбите и за транпсорта до там, защото съм го писал преди няколко години този разказ (когато убиха Джинджич и Илия Павлов) - и ако оттогава не се забелязва промяна - кофти...

Анонимен каза...

Zdravei,
da te(vi) pitam - kude spirat avotobusite ot Sofia ?
na Avtogarata, koqto e do Centralnata Jelezoputna Gara na Beldrad do r. Sava li ?

Стойчо каза...

Май там беше - не съм абсолютно уверен, но май там спираха

Търновец каза...

Стойчо един въпрос имам :) Сигурен ли си , че Улица Кнеза Михайлова е кръстена на Борис ... или не е на Княз Михайло Обренович ? "При Коня" е точно паметник на тоя сръбски княз. :)

Стойчо каза...

Не ми се ще да кажа кой ми е източникът за тази версия, но...доста високопоставен е, живеее в Белград от доста време и не е свързан с властите, на всичкото отгоре е историк.
Тази версия я проверих и при един от екскурзоводите, които са ми правили обиколка на града - питах го дали е така и той не я отрече.

Анонимен каза...

Стойчо, не ставай смешен.

Стойчо каза...

Казвам една наистина малко популярна версия. Човекът, от който я знам, заслужава доверието ми.
А смешен може да бъде само един анонимен критикар.

Анонимен каза...

Вече ставаш много смешен с тези "доказателства" (един високопоставен човек ми каза, екскурзовода не отрече...), НАИСТИНА...Кат третокласен политик.

А какво да кажем за поредното доказателство:
""Но да не забравяме, че улицата се казва „Кнеза Михайлова“, а не „кнеза Михайло Обреновича“.""

Какво крещящо невежство.Тази улица не се казва „Кнеза Михайлова“, а „Кнез Михайлова“.Това нещо са ПАДЕЖИ, и мога да разбера че не всичко Ти е ясно.
Свещена глупост е да се каже че тази улица нее кръстена на Кнез Михайло Обренович.

И за край искам да кажа че това нее SF (science fiction) блог.:-))

Стойчо каза...

Радвам се, че си измисли някакъв ник - вероятно и ти се чувстваш по-добре.

Нито съм историк, нито съм политик - приведох една версия, която ми беше разказана в Белград и която много ясно, че ще разбуни духовете на всякакви югосносталгици.
Към моментна на писането на пътеписа друга версия не ми беше известна, и затова съм питал за нея други сърби от белград, както казах - не отрекоха реалността й.

Също ти благодаря и за забележката за падежите - според мен е излишна (владея ги), но явно не си разбрал смисъла на пояснението „Михайлова“ и „Михайло Обреновича“...Княз Михаил Обренович е известен с името (Михаил) и династията си (Обренович). В Сърбия имат навика да назовават владетелите си (или поне тези от новата история) с името и династията.
Докато княз Борис и е известен само с титлата и името си - княз Михаил.

Защо толкова ви боли? Разказът според мен е доста добронамерен, а ти се опитваш да обиждаш? Ами напиши ти един разказ за Белград и опиши как се виждат графити - „Убио бугари“ или нещо подобно беше...

Стойчо каза...

Всъщност и един друг въпрос ме занимава: Защо този разказ предизвиква бурната реакция на македонистите? докато сърбите го приемат спокойно?
Може би македонистите са по-католици от папата?

Анонимен каза...

Ти започна да виждаш македонистите навсякаде.Сигурно ги и сануваш вече :-))
На всяка критика отговаряш: "Вие македонистите".Не всеки които критикува е македонист.
Или може би "македонистите" нямат право на мнение, или може би нямат право на живот?!? Нещо взе да ми прилича на германска демокрация между две войни

Стойчо каза...

От нас двамата, май не аз съм критикарят:-)

Просто се питам защо такава реакция получавам от македонистите, а не от сърбите? Този въпрос наистина не е за този блог - може да го изясняваме на другия блог (комитата.блогспот.ком) по-късно.

Както и да е - щеше ми се да приведеш доказателства за тезата си тук (а не просто ей така „свещена глупост“, „не ставай смешен“ и т.н.)

Ще се радвам да чуя доводи. Не казвам, че тезата ми е абсолютно вярна - даже направих допълнителнои пояснение в текста. Но не разчитай, че ще я махна и ще кажа, че Белград е центъра на Вселената, не е, вервай ми.

Търновец каза...

Айде да не е македонист, но анинимния автор, unfuckable и т.н. със сигурност е македонец :) И на мен ми е странно защо македонците се връзват на този пътепис повече отколкото самите сърби. Някои хора май са наистина по-католици и от папата ... Виждъл съм това състояние на духа присъщо за хората около стария мост над Вардар на живо за да не каже unfuckable, че си вадя прибързани и повърхностни заключения. Не това е темата която разискваме тук обаче.

Интересно ще е ако някой може да каже от коя година точно Улицата се казва по този начин. Ако е преди или по време на царуването на Михайло Обренович със сигурност не е кръстена на него. Освен ако той не е бил подобен на комунистическите диктатори, които преживе обичаха да кръщават улици със собствените си имена.

Стойчо каза...

Ще ми се и другите ми стари писания да предизвикват толкова коментари;-)

Стойчо каза...

@Unfuckable, без майтап - можеш ли да напишеш друг пътепис за Белград? Явно си му фен и вероятно го познаваш добре. Споко, цензура нема.
Ако не можеш за Белград - пиши за някъде другаде?

Стойчо каза...

До всички критикари: Като плюете анонимно сте много отворени, ама като ви предложа да напишете материал - никакви ви нема!

Unknown каза...

Стойчо,много ти благодаря за полезната информация тъй като скоро ще пътувам натам.На тези мишоци,които те нападат не обръщай внимание.Всеки критик е неуспял творец.